اپل در پاسخ به توسعه دهندگان نرم افزاری روی آی او اس که اپلیکیشنهایشان بسته شده گفته است: طبق قوانین تحریم اپ استور نمی تواند میزبانی، توزیع و یا تجارت هر نوع اپ ایرانی را پذیرا باشد.
در همین حال توسعه دهندگان ایرانی در اقدامی خودجوش در سایت change.org با نوشتن درخواستی رسمی از تیم کوک خواستهاند تا این مانع را برطرف کند.
در بخشی از این درخواست آمده است: ما این تقاضا را از ایران برای شما ارسال می کنیم. کشوری که محصولات اپل توسط ۶ میلیون نفر مورد استفاده قرار می گیرند. بیش از ۱۱ درصد از گوشی های هوشمند مورد استفاده در ایران آیفون است و این موضوع ایران را به یکی از بزرگ ترین بازارهای اپل در منطقه خاورمیانه تبدیل کرده است. کشوری که میانگین درآمد ماهانه حدود ۴۷۰ دلار است و مردم برای خرید یک گوشی نو آیفون ۸۵۰ دلار می پردازند…آقای کوک ما از شما می خواهیم که حقوق مشتریان اپل در ایران را به رسمیت بشناسید. لطفاً به حذف شدن اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور خاتمه دهید و دسترسی ما به پلات فورم اپل برای استفاده از سرویس هایی که توسط مردم دنیا برای مردم دنیا ساخته شده اند به حالت عادی بازگردانید.
همچنین برخی از این رسانه ها از ایجاد کمپین امضای ۱۰۰ هزار نفری از سوی کسب و کارهای اینترنتی ایرانی برای توقف حذف اپلیکیشن های ایرانی محبوب از فروشگاه اپ استور خطاب به تیم کوک، مدیر عامل شرکت اپل با نام StopRemovingIranianApps# خبر داده اند که در توییتر و شبکههای اجتماعی از سوی مردم و فعالان حوزه اینترنت ایرانی و خارجی در حال استفاده است. تاکنون 2300 نفر این نامه سرگشاده را امضاء کردهاند.
اپلیکیشنهای حذف شده از اپ استور شامل اپهای پرکاربرد ایرانی است که نامهایی همچون اپلیکیشن دیجی کالا، علی بابا، دلیون و تخفیفان در میان آنها دیده می شود و گمانهزنیها حکایت از آن دارد که این اپها به علت استفاده از قابلیت تراکنش مالی از فروشگاه اپلیکیشنهای اپل حذف شده اند.
در همین حال اپل نیز در بیانیه ای کوتاه اعلام کرد که به دلیل تحریم های اعمال شده در مورد کشور ایران اقدام به حذف این اپلیکیشن ها کرده است.
ابهامات اقدام اخیر اپل
این پاسخ اما چندان از سوی اپل قابل درک و پذیرش نیست چراکه ایران سالهاست مشمول تحریمهای یکجانبه آمریکا شده است. از سوی دیگر نزدیک به یک سال نیز از روی کار آمدن دولت تندروی ترامپ میگذرد و تاکنون شرکت اپل دست به چنین اقدامی نزده بود.
این ابهامات در حالی است که در میان اپلیکیشنهای حذف شده از فروشگاه اپ استور، نام اپهایی دیده میشود که هیچگونه تراکنش مالی ندارند. همچنین بسیاری اپلیکیشنهای دیگر ایرانی در فروشگاه اپ استور وجود دارند که با وجود برخورداری از تراکنشهای مالی، همچنان روی این فروشگاه قرار دارند و امکان نصب آنها برای همه کاربران وجود دارد.
همین مساله موجب شده تا موضوع حذف اپلیکیشنهای خاص از فروشگاه اپ استور باعث سردرگمی بسیاری از کاربران، برنامه نویسان و حتی شرکتها شده و آنها از اپل خواسته اند تا موضع و سیاست شفاف خود را برای حذف اپلیکیشن های ایرانی اعلام کند.
وعده شکایت از داخل ایران
اما این موضوع ادامه داشت تا آنکه یکی از مقامات دولت در این خصوص اعلام موضع کرد. محمدجواد آذری جهرمی وزیر جدید ارتباطات که چندروزی است در این سمت قرار گرفته به موضوعات مطرح شده درباره حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاه اپ استور اپل، واکنش نشان داد و طی دو توییت اعلام کرد:
«11 درصد سهم بازار گوشی ایران متعلق به اپل است. احترام به حقوق مصرف کننده امروز یک اصل است که اپل رعایت نکرده. حذف اپها را پیگیری حقوقی می کنیم.»
وی همچنین در توییت دیگری اظهار کرد: «پاسخ اپل در خصوص عدم میزبانی از اپهای کشورهای تحریم شده دقیق نیست. اپهای حذف شده ای هستند که تبادلات مالی نیز نداشتهاند، برخی ازآنها به خاطر موضوعات تحریم در کشوری غیر از ایران ثبت شده اند.»
بر این اساس اگرچه وزیر ارتباطات به این اقدام اپل واکنش نشان داد و وعده پیگیری حقوقی این مساله را داد اما در این مورد نیز ابهاماتی وجود دارد؛ از جمله اینکه شرکت اپل هیچگاه حاضر به داشتن نمایندگی و ارایه خدمات پس از فروش حتی با واسطه در ایران نیز نشده و برخی معتقدند این شرکت خصوصی بوده و می تواند مقررات خاص خود را در خصوص هر کشوری اعمال کند. از این رو مشخص نیست بحث پیگیری حقوقی که وزیر ارتباطات مطرح کرده و قاعدتاً باید از طریق طرح شکایت انجام شود، به کجا و چگونه انجام خواهد شد و در نهایت این که نتیجه ای خواهد داشت یا نه؟
در همین رابطه دفتر کنترل سرمایههای خارجی یا OFAC نیز در نامهای رسمی درباره این رخداد و در پاسخ به یکی از توسعه دهندگان ایرانی چنین پاسخ داد:
علی رغم لغو برخی تحریم های ثانویه در نتیجه طرح اقدام جامع یا JCPOA همچنان صادرات فناوری بر اساس بند 560.204 و انجام معاملات مالی با ایرانیها طبق ITSR ممنوع است.
منابع خبر: خبر آنلاین، فناوران