به نقل از فناوران، با راهاندازی امکان تماس صوتی تلگرام در اروپا، وزارت ارتباطات کمیتهای تشکیل داد و به این نتیجه رسید که برقراری این امکان برای 40 میلیون کاربر این پیامرسان در ایران مشکلی ایجاد نمیکند.
این موضوع در کمیته فیلترینگ هم مطرح نشد. بنابراین تماس صوتی تلگرام در ایران هم فعال شد. اما ناگهان تماس صوتی تلگرام به دستور قوه قضاییه فیلتر شد.
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در برنامه نگاه یک در اینباره توضیح داد:
مایل نیستیم یکسری امکانات یا احیانا چیزهایی که قابل استفاده عموم است محدود شود ولی به چند نکته باید بپردازیم. برای ما در سراسر کشور آنچه خیلی مهم است، بحث امنیت کشور است. در منطقهای زندگی میکنیم که چهار طرف کشورمان آتش جنگ و خونریزی و جنایت همه را به وحشت انداخته؛ ولی کشور ما آرام است و امنیت ارزشمندی دارد که آسان به دست نیامده و نظام و مردم هزینههای زیادی را متحمل شدهاند.
وی ادامه داد:
شبکههای خارجی از این فضا حداکثر استفاده را برای ضربه زدن به نظام به کار میبرند. سیستم تماس صوتی که به وجود آمد، بررسی شد و بررسیها به این صورت بود که تمام دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و انتظامی عنوان کردند که این سیستم به دلایلی خلاف امنیت کشور است؛ بنابراین مقرر شد که در شورای عالی فضای مجازی مطرح شود که در آنجا نیز دلایلی تصمیمی بر بسته شدن آن گرفته نشد؛ بنابراین تصمیم گرفته شد تا حداقل نکات امنیتی از لحاظ فنی صورت گیرد، اجازه ندهیم به سلامت انتخاباتمان از این طریق خدشه وارد شود.
منتظری ادامه داد:
این روند تا زمانی که مسئولان امنیتی اعلام کنند که خطر امنیتی این سیستم برداشته شده است، وجود خواهد داشت.
به کار گیری نرمافزارهای جدید برای رصد فضای مجازی
دادستان کل کشور با بیان اینکه به صورت 24 ساعته فضای مجازی در ایام انتخابات رصد میشود و حتی در این هفته یا هفته آینده نرمافزارهایی استفاده میکنیم که رصد کردن را تقویت میکنند، گفت:
شبکههای اجتماعی و کانالها به چند دسته تقسیم میشوند و برخی از آنها در ایران هستند و مدیران آن مشخص است و برخورد با اینها خیلی راحت است.
منتظری ادامه داد:
برخی از آنها در داخل کشور است؛ ولی شناسنامه ندارند. به طور قطع آنها نیز اگر تخلف یا جرمی را مرتکب شوند، شناسایی شده و قطعا برخورد میشود و بسته خواهند شد. آنچه برای ما متاسفانه قطعی و مسلم است، این است که دشمن از طریق فضای مجازی برنامهریزی کرده و به انحای مختلف انتخابات را زیر سوال میبرد و مطالب کذب را منتشر میکند.
وی افزود:
در طول چند هفته چندهزار کانال و شبکههای اینچنینی را فیلتر میکنیم؛ ولی مشکل با شبکههایی است که سرور آن در خارج از کشور است مثل تلگرام که بسترهایی را برای سوء استفاده فراهم کرده که سعی میکنیم با رصد کردن، آسیبهایی آن را به حداقل برسانیم.
روایت متفاوت عضو شورای عالی فضای مجازی
با وجود اظهارات صریح دادستان کل کشور، یک عضو شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد:
نصرالله پژمانفر با بیان اینکه به نظر میرسد به دلیل ایجاد مشکلات اقتصادی برای وزارت ارتباطات به دنبال کاهش حجم وسیعی از تماسهای تلفنی، این وزارتخانه نیز چندان با فعالیت تماس صوتی تلگرام موافق نیست، به خبرگزاری خانه ملت گفت: «به همین دلیل شورای عالی فضای مجازی چند روز گذشته تشکیل کمیتهای را در شورا برای بررسی این مسئله تصویب کرد، تا بر اساس تحقیقات و نظرات این کمیته در خصوص فعالیت یا عدم فعالیت تماس صوتی تلگرام تصمیم گرفت. اگرچه شکایت اپراتورهای مخابراتی در روند تصمیمگیری شورا برای فیلتر تماس صوتی تلگرام تأثیر دارد اما به یقین تنها به دلیل شکایت آنها رأی به فیلتر تماس صوتی تلگرام داده نخواهد شد و از آنجا که دریافت خدمات ارزان، امن و با کیفیت حق مردم است، مصر به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات هستیم.»