نیازمندیهای عمومی
حداقل فاصله از کابلهای برق را همانطور که در جدول زیر آمده است، رعایت نمایید. جدول زیر حداقل فاصلهی A میان کابلهای برق و داده را (با توجه به EN 50174-2:2009/A1:2011/AC:2011) ذکر میکند، که لازم است برای کسب اطمینان از وجود حداقل تاثیرات اختلالات الکترومغناطیسی رعایت شود.
نکات:
- شرایط محیطی ممکن است باعث شود که فاصلههایی بیش از آنچه در اینجا ذکر شده است، اعمال شود.
- لازم است میان کابلهای داده و لامپهای نصب شده از قبیل لامپهای نئون، رشتهای و تخلیهی شارژی(مانند لامپهای بخار جیوه) حداقل 130 میلیمتر فاصله باشد.
- سیستمهای UTP که قرار است از 10GBASE-T پشتیبانی نمایند، به فاصلهای به مراتب بیشتر از آنچه که در EN 50174-2 در نظر گرفته شده است، نیاز دارند. توصیه میشود بین کابلهای شبکه 10 GBase-T و کابل برق حداقل 300 میلیمتر فاصله بگذارید.
- توصیه میشود که حداقل فواصلی که در این جا ذکر شده است، رعایت شود. عدم حفظ این فواصل میتواند احتمال اختلالات EMI را افزایش دهد که در زمان آزمون تشخیص داده نمیشوند.
- در شرایطی که حفظ مقادیر موردنظر مقدور نباشد (مثلا برای سیستمهای ماژولار پارتیشنی)، میتوان کابلهای داده را با رعایت شرایط زیر، از نزدیکی خطوط تغذیه برق عبور داد.
الف. مسیرهای موازی کابل با حداکثر طول 5 متر مجاز است، در صورتی که با استفاده از فاصله دهندهها یا دیگر وسیلههای مناسب، حداقل 25 میلیمتر فاصله میان آنها رعایت شود. در صورت ضرورت، در طولهای کمتر از 150 میلیمتر، فاصله میتواند کمتر از 25 میلیمتر باشد. اما کابلها نباید با یکدیگر برخورد داشته باشند.
ب. مسیرهای موازی کابل با طول حداکثر 9 متر مجاز است، در صورتی که حداقل 50 میلیمتر بین کابلها فاصله گذاشته شود. اگر طول کابلها کمتر از 300 میلیمتر باشد، فاصله میتواند به کمتر از 50 میلیمتر تقلیل یابد. اما لازم است که کابلها با یکدیگر تماسی نداشته باشند.
ج. اگر مجبور شدید کابلهای متعددی را از یک فضای خاص محدود عبور دهید، حداقل تلاش کنید کابلها را به گونهای مرتب کنید که در تمام طول مسیر، کابلهای داده مشابه در کنار کابل برق قرار نگیرد.
- در صورت امکان، تابلوهای برق و رکهای توزیع کابلهای داده باید در اتاقهای جداگانه قرار گیرند. فاصله میان کابینتهای توزیع و تابلوهای برق، هرگز نباید کمتر از یک متر باشد.
فاصله از منابع انتشار نوفه
منابع معمولی میدانهای الکترومغناطیسی عموما برای کابلهای دارای حفاظ الکتریکی مشکلی ایجاد نمیکنند. اما برای احتیاط، کابلها را (به جز کابلهای فیبرنوری) در دورترین فاصلهی ممکن از منابع انتشار نوفه و حداقل با یک متر فاصله نصب کنید. نوفهها در شرایطی ایجاد میشوند که کابلهای داده در مجاورت منابع بسامد بالا مانند دستگاههای ارتباطی نصب شوند. (آنتنها، خطوط انتقال، فرستندهها، و دیگر ابزارهای رادیویی، رادارها، برخی تجهیزات صنعتی مانند بخاریهای القایی با بسامد بالا، دستگاههای جوشکاری ولتاژ بالا، آزمونهای عایق، موتورهای الکتریکی قدرتمند، آسانسورها). فاصله از ساختارهای ساختمانی و تجهیزات باید با مقررات ملی و محلی تطابق داشته باشد.
تاثیر بر اندازهگیریهای مورد قبول
ولتاژهای سرگردان میتوانند با نتایج آزمونها تداخل داشته و بر آنها تاثیر بگذارند یا گاهی آزمونهای میدانی سیستم های کابلکشی داده را با خطا مواجه سازند. اطمینان حاصل کنید که این تاثیرات بیرونی رخ نمیدهد. در صورتی که تجهیزات آزمون وجود ولتاژهای سرگردان را هشدار دهند، تلاش کنید که این ولتاژها را با خاموش کردن منابع احتمالی ایجاد نوفه (مانند UPSها، دستگاههای سری الکترونیکی و غیره) حذف کنید. این ولتاژهای تداخلگر، تاثیر منفی قابل توجهی بر عملکرد بدون خطای شبکهها نیز دارند.
برای آشنایی با جزییات بیشتر در مورد تفکیک میان کابلهای داده و کابلهای توزیع مطالب بعدی مال را دنبال کنید.