زمان تخمینی مطالعه: 5 دقیقه
اینترنت نسل پنجم بی تردید یک فناوری بینقص محسوب نمیشود و قطعا نقاط ضعفی هم دارد. اما با این وجود، 5G بسیاری از مشکلات نسل چهارم اینترنت را پوشش میدهد.
نحوه عملکرد اینترنت 5G
تعداد بسیاری از شرکت های مخابراتی در حال انجام آزمایش هایی در این حوزه و در دامنه های فرکانسی بسیار بالا، چیزی فراتر از 73 هزار مگاهرتز هستند. این در حالی است که شبکه های تلفن همراه امروزی در محدوده فرکانسی 700 تا 3500 مگاهرتزی کار می کنند. مزیت محدوده های فرکانسی بالا این است که می توانند پهنای باند بسیار بیشتری را فراهم کنند. عیب آنها هم این است که نمی توانند فاصله زیادی را طی کنند و حتی در عبور از دیوارها هم به مشکل بر می خورند. این به آن معنا است که اپراتورهای تلفن همراه ناچار خواهند بود تا میلیون ها ایستگاه تقویت سیگنال را در مناطق تحت پوشش خود نصب کنند. به همین دلیل است که برخی کارشناسان پیشنهاد می کنند شبکه 5G به عنوان مکمل بکار رود و نه جایگزین 4G.
ویژگی های اینترنت نسل پنجم
یکی از ویژگیهای بسیار مهم، تأخیر محدود و نزدیک به صفر آن است. برای درک اهمیت پارامتر تأخیر در 5G، لازم است کارکردهای 5G به طور دقیق بررسی شود. مجموعا سه دسته کارکرد برای شبکههای 5G پیشنهاد شده است. دسته اول، ارتباطات پرسرعت برای کاربران موبایل است؛ یعنی، همان کارکرد 4G، با نرخ بالاتر. در 5G نرخ دانلود 10 گیگابیت بر ثانیه در حالت ایدهآل و 100 مگابیت بر ثانیه برای کاربران حاشیه سلول (که از تضعیف سیگنال و تداخل رنج میبرند) هدفگذاری شده است. دسته بعدی ارتباطات گسترده از نوع ماشین است که با توجه به رونق اینترنت اشیا (IoT) بهعنوان یک کارکرد جدید برای شبکههای موبایل مطرح شده است. در اینترنت اشیا (IoT) تعداد زیادی دستگاه به شبکه متصل میشوند که هرکدام معمولاً نرخ کمی تبادل میکنند. برای مثال، یک مجموعه از حسگرها که وضعیت یک محیط صنعتی را به مرکز کنترل گزارش میدهند، ممکن است از شبکه موبایل برای برقراری ارتباط استفاده کنند. اگر شبکه نتواند اطلاعات حسگرها را در زمان محدود به مرکز برساند، مرکز کنترل توانایی واکنش مناسب را به حوادث نخواهد داشت. دسته سوم، ارتباطات موسوم به ارتباطات مأموریت حیاتی است که در آنها قابلیت اعتماد و تأخیر دو پارامتر اساسی محسوب میشود. جراحی از راه دور یک مثال بارز برای دسته سوم است. مسلماً یک لحظه قطعی ارتباط یا تأخیر بیش از حد مجاز در جراحی از راه دور، جان بیمار را به خطر میاندازد.
تفاوت های 4G و 5G
احتمالا تا اینجا، دیگر به اهمیت وجود اینترنت 5G در دنیای فناوری پی برده اید. حال زمان بررسی تفاوت اینترنت 4G و اینترنت 5G رسیده است.
5G جدا از 4G نیست. گوشیهای 5G نیاز به شبکه و پوشش 4G دارند. در آغاز همه شبکههای 5G از 4G برای برقراری ارتباطات اولیه استفاده میکردند، اما کمکم در حال مستقل شدن هستند. یکی از تفاوت های اینترنت4G و 5G، در زمان تأخیر آنهاست. زمان تأخیری که اینترنت های 4G دارند چیزی برابر با 40 تا 60 میلی ثانیه می باشد. اما این زمان تأخیر در اینترنت های 5G برابر 10 میلی ثانیه است که همین زمان های کوتاه برای بعضی از کاربران به شدت اهمیت دارد.
به طور مثال گیمرها، برای بازی های آنلاین خود، حتی برای مقیاس های کمتر از ثانیه هم ارزش قائل اند. یا در مثال دیگر، در دوربین های امنیتی و نظامی که نیاز به دریافت تصاویر لحظه ای است، کاهش این تأخیر میتواند اثر بسیار مثبتی داشته باشد. علاوه بر این موارد، در وسایل نقلیه بدون راننده که در آینده به تولید انبوه خواهند رسید، این ثانیه ها ارزش بالایی دارند.
آیا اینترنت 5G برای سلامت انسان مضر است؟
از مدتها پیش نگرانیهایی راجع به آسیبهای اینترنت 5G و سرطانزا بودن آن وجود داشته است. متأسفانه در حال حاضر مقالات و تحقیقات ضد و نقیضی در رابطه با سرطان زا بودن امواج اینترنت 5G منتشر شده است. چنین اظهاراتی باعث ایجاد موج نگرانی در بین مردم و محققین شده، و با اینکه امواج اینترنت 5G از نوع فرکانس بالا هستند، اما بسیاری از محققان معتقدند این امواج در دسته امواج بی خطر قرار میگیرند و هیچ تاثیری روی سلولهای بدن انسان و فعالسازی تودههای سرطانی ندارند. با این وجود برخی همچنان معتقدند که نمیتوان با قاطعیت راجع به بی ضرر بودن این پدید اظهار نظر کرد. در کل همچنان بحث و مناظره بر سر سرطانزا بودن امواج اینترنت 5G وجود دارد اما اکثر محققان بر این باورند که این امواج چنین تاثیراتی بر بدن انسان نخواهند داشت.
بخوانید: منتظر چراغ قرمز و پلیس هوایی باشید
بدون دیدگاه