تکنولوژی RFID میتواند به طور شگفت آوری صفوف خودروها را در مکانهای پرداخت عوارض کاهش دهد، توان عملیاتی را بالابرده و رضایت عمومی را بهبود بخشد. این تکنولوژی سبب میشود تا معاملات پرداخت عوارض در حین رانندگی انجام گیرند، در مسیر بازپرداخت الکترونیکی عوارض، موانع و مشکلات را حذف کرده و موجب ایجاد یک مسیر جدید با ترافیک بسیار سبک میشود. پرداخت با تخفیف عوارض برای ماشینهای شلوغ، باعث توسعه و تحول در پرداخت عوارض شده است. این مفهوم به طور سریع در بین برنامهریزان سازمانهای حمل و نقل در سرتاسر جهان محبوبیت فراوانی پیدا کرده و سبب شده تا بتوانند برای اینگونه ماشینهای شلوغ مزیتهای ویژهای ایجاد کنند. این سیستم به هر یک از اینگونه وسایل که دارای تگهای خاصی نیز هستند این امکان را میهد تا از مسیرهای مشخص و با ترافیک سبکتر استفاده کنند. ایجاد یک مسیر ویژه برای پرداخت الکترونیکی عوارض این امکان را فراهم میسازد تا با تغییر در مقدار عوارض خدمات بهتری برای رفاه حال کاربران بدست آورد. گزینههای پرداختی همچون حق بیمه یا تخفیف بر مبنای زمان استفاده از این خط ویژه، بطوریکه میزان ترافیک مسیر همواره سبک باشد. این مدل تخفیف پرداختی میتواند از قبل تعیین شده باشد یا، بطور همزمان و بصورت بلادرنگ با استفاده از شرایط ترافیکی مسیر تعیین گردد. این مدل، سازمانهای حمل و نقل را قادر میسازد تا از حداکثر ظرفیت مسیرهای ویژه استفاده نمایند.
سامانه ETC) electronic Toll Collection)
این سامانه که امروز نیز در بسیاری از بزرگراههای بین شهری در ایران از آن استفاده شده است، به روانتر شدن ترافیک در ایستگاههای پرداخت عوارض بزرگراهی کمک شایانی کرده است. مجری این سیستم در کشور ایران، بانک مسکن میباشد و دارندگان وسایل نقلیه میتوانند با مراجعه به این بانک و خرید تگهای RFID و ثبت نام در سامانه پرداخت عوارض الکترونیک بزرگراهی با خیال آسوده از ترافیک سنگین ایستگاههای پرداخت عوارض عبور کنند. عملکرد این سامانه بدین گونه است که تگ خردیاری شده از بانک را مطابق با دستورالعمل بانک به شیشه جلو اتومبیل چسبانده و آن را در سامانه الکترونیکی بانک شارژ میکنیم. پس از هر بار عبور از ایستگاه عوارضی این تگ توسط قرائتگر نصب شده در ایستگاه شناسایی میشود و مبلغ عوارضی بطور خودکار از حساب دارنده وسیله نقلیه کسر میشود.
اگر میخواهید با سامانه ETC در ایران بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشد.
این سامانه از چند بخش مختلف تشکیل شده است:
• تگ یا رادیوشناسه
• قرائتگر یا ریدر
• آنتن
• برنامه پشتیبان
1. تگ یا رادیوشناسه
وسیلهای است که به کمک آن میتوان ارتباط بین اشیاء و قرائتگر را فراهم کرد. هر تگ از دو بخش میکروچیپ و آنتن تشکیل شده است که، آنتن با جذب انرژی از قرائتگر و انتقال آن به میکروچیپ باعث فعال شدن تگ میشود (به این نوع تگها، تگهای غیرفعال یا passive میگویند). تگهای سامانه ETC عموماً از نوع windshield (مخصوص شیشه جلو اتومبیل) بوده و دارای خواص ویژهای همچون Tamperproof (ضد دستکاری) و استاندارد سرعت بزرگراهی هستند و در انواع رویههای مختلف (یک رویه، دو رویه و بدون رویه) تولید میشوند.
تگ RFID دو رویه
تگ RFID یک رویه
تگ RFID بدون رویه
تگ
2. قرائتگر یا ریدر (Reader)
قرائتگر وسیلهای است که به کمک آن می توان با تگهای RFID ارتباط برقرار کرد. قرائتگر ها در دو نوع ثابت و دستی موجود هستند و انرژی مورد نیاز آنها یا از طریق باتری تامین میشود و یا از پریز برق. قرائتگرهای مورد استفاده در این سامانه از نوع ثابت هستند که بسته به نوع آنها تا 4 آنتن خروجی را با طول سیم مشخص پشتیبانی میکنند. این قرائتگرها باید مخصوص سامانه عوارض بزرگراهی باشند و قابلیت ثبت تگ خودروها را تا سرعت 140 کیلومتر بر ساعت (استاندارد سرعت بزرگراهی) داشته باشند.
3. آنتن
آنتن وظیفه انتقال انرژی قرائتگر به تگ را دارد. با وجود اینکه خود قرائتگرها دارای آنتن میباشند اما، برای پوشش محدوده بیشتر و یا کاربردهای خاص از آنتن در این سامانه استفاده میشود. برای مثال، به دلیل محدود بودن زاویه خوانش تگهای RFID، از آنتن خارجی برای ثبت تگ ماشینهای سنگسن و نیمه سنگین استفاده میکنند. این امر به این دلیل است که این وسایل نقلیه اغلب دارای شیشهای با زاویه قائم هستند و قرائتگر زاویه مناسبی با تگهای نصب شده روی این شیشهها ندارد. بنابراین با نصب یک آنتن در زاویه مناسبتر، مشکل خوانش تگ این ماشینها برطرف خواهد شد.
4. برنامه پشتیبان
برنامهای است که ارتباط کاربران با سامانه را برقرار میسازد. در این برنامه کد خوانده شده توسط قرائتگر از تگ RFID بازگشایی شده و به اطلاعات قابل پردازش برای سیستم تبدیل میشود. این اطلاعات برای استفاده در کاربردهای دیگر مانند اس ام اس به بانک داده میشوند.
بدون دیدگاه