در این سری مطالب «چالش های راه اندازی یک مرکز داده» ما به صورت کلی در مورد فاکتورهایی حرف می زنیم که یک سازمان باید در زمان افتتاح یک مرکز داده به آن توجه داشته باشد و همچنین چالش هایی که در این راه با آن ها مواجه خواهد شد. بسیاری از فاکتورهایی که بررسی می کنیم چه برای افتتاح یک مرکز داده خصوصی و چه برای مراکز داده عمومی به یک اندازه اهمیت دارند.
فرآیند مرکز داده و مدیریت آن با توجه به رویکردهای جدید در زمینه طراحی و عملکرد که سالانه به بازار می آیند، به سرعت در حال تغییر هستند. این مساله یعنی ما در سری مطالبمان قطعا قادر نخواهیم بود همه موارد مربوط به راه اندازی و افتتاح مراکز داده را بیان کنیم، اما امیدواریم این مرور کوتاه مفید باشد.
یک مرکز داده چیست؟
یک مرکز داده، ساختاری است که گروه بزرگی از سرورهای کامپیوترهای شبکه را که عموما توسط کسب و کارها، دولت ها و سازمان های برای ذخیره سازی از راه دور، پردازش و توزیع مقادیر بزرگی داده مورد استفاده قرار می گیرند را در خود جای داده است.
بر خلاف آن که بسیاری از سازمان ها سرویس های محاسباتی شان را در همان محلی که دفترشان قرار دارد، مستقر کرده اند و امورات روزانه شان را از این طریق انجام می دهند، یک مرکز داده ساختاری است که به صورت 7/24 (هفت روز هفته و 24 ساعته) به انجام عملیات پردازش داده ها اختصاص داده می شود.
بر اساس اینکه شما اصطلاح «مرکز داده» را تعریف کنید، چیزی در حدود نیم میلیون تا چند میلیون مرکز داده در سرتاسر دنیا وجود دارد. اگر چه ممکن است سرورهای داخلی یک سازمان و سیستم ذخیره سازی آن را بتوان یک مرکز داده نامید اما در این مقالات ما زمانی از واژه مرکز داده استفاده خواهیم کرد که منظور نظرمان تجهیزاتی باشد که سیستم های کامپیوتری، تجهیزات مرتبطی مثل تجهیزات ارتباط از راه دور و سیستم های ذخیره سازی را در خود جای داده باشد. این دم و دستگاه می تواند یک مرکز خصوصی باشد که یا خریداری شده باشد و یا توسط مستاجر اجاره شده باشد، یا می تواند مرکز مشترکی باشد که خدمات «هم مکانی» ارائه می دهد و فضا، خدمات و تجهیزات را به چندین مستاجر یا مرکز اجاره می دهد.
یک مرکز داده بزرگ و مدرن، در همه ساعات در حال کار کردن است و اولویتش ارائه خدمات بدون قطعی و با امنیت بالاست و معمولا در بردارنده اتصالات ارتباطی داده افزونه، کنترل های محیط زیستی، سیستم های سرکوب آتش و دستگاه های امنیتی متعدد است.
انواع مختلف مراکز داده را به زودی در مطلبی دیگر بررسی خواهیم کرد ولی در این جا فاکتورهایی را بررسی می کنیم که مراکز داده بر اساس آن ها دسته بندی می شوند:
1- این که آن ها در مالکیت چند سازمان هستند و یا این که توسط چند مجموعه مورد استفاده قرار می گیرند.
2- توپولوژی آن ها به چه صورت است.
3- چه فناوری ها و رویکردهای مدیریتی ای را برای محاسبات، ذخیره سازی، خنک کردن، انرژی و عملیات مورد استفاده قرار می دهند.
4- چقدر دوستدار محیط زیست هستند، که این مورد در سال های آتی اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.
در دسترس بودن فاکتور کلیدی است
در هنگام طراحی و یا انتخاب یک مرکز داده، یک سازمان باید بداند چه سطحی از دسترسی را برای خدماتش نیاز دارد. نوع کسب و کار و خدماتی که فراهم می کند این مساله را روشن می کند. هر سازمانی که خدمات داده حیاتی ارائه می دهد بالاترین سطح از دسترسی و افزونگی را نیاز دارد و همچنین باید بتواند در زمان fail شدن سیستم و در زمان نیاز عملیات را از یک مرکز به مرکز دیگری انتقال بدهد. برخی سازمان ها نه فقط برای مدیریت کردن ظرفیت ذخیره سازی ای که استفاده می کنند بلکه برای جایگزین کردن مکان هایی برای انجام عملیات موقتی، به چند مرکز داده نیاز پیدا می کنند.
سازمان هایی که باید از مراکز داده ای استفاده کنند که به هیچ عنوان نباید downtime داشته باشند، عموما یک سایت آینه دارند که هر زمان اتفاقی برای سایت اول افتاد عملیات بر روی دوش آن می افتد و یا اینکه این سایت دوم موازی با سایت اول کار می کند. توپولوژی این مراکز به داده ترتیب اکتیو/ پسیو و اکتیو/اکتیو نامیده می شود. وقتی اتفاق ناگوار یا قطع شدگی ای اتفاق بیفتد، حالت اضطراری فعال می شود و تمامی پردازش های مرکز داده اول به صورت خودکار به مرکز داده دوم منتقل می شود.
اگر چه برخی از توپولوژی ها در یک کشور یا یک قاره مشاهده می شود، توپولوژی های دیگر در کل دنیا دیده می شوند. سرعت انتقال اطلاعات پارامتری است که مراکزی را که می توانند به صورت موازی عملیات همزمان انجام بدهند را از بقیه متمایز می کند. اتصال دو مرکز داده ای که با یکدیگر فاصله دارند (فاصله را برای حذف اثر مسائل مربوط به تاخیر کمتر از 60 مایل در نظر می گیریم) به وسیله فیبر تاریک (کابل فیبر نوری اجاره شده) این امکان را به این مراکز داده می دهد تا اگر زمانی در یک مکان قرار گرفتند بتوانند هر دو کار کنند و همچنین در صورت نیاز فوری، انتقال داده به مرکز داده دوم اتفاق بیفتد.
افزونگی امکانات و در دسترس بودن از مهمترین خصوصیات برای افرادی است که نیاز به خدمات بدون قطعی دارند.
مطالعه مطالب مرتبط:
داستان زندگی یک دیتاسنتر؛ ساخت، نگهداری و پایان کار
بدون دیدگاه