اینترنت اشیا | چیزهایی هست که نمی دانی


در رابطه با اینترنت اشیا پیچیدگی های زیادی وجود دارد ولی در این مقاله می خواهیم به «مفاهیم بنیادین» بپردازیم. پس بیایید با برخی نکات شروع کنیم:

اینترنت پهن باند هر روز در حال همه گیرتر شدن است، هزینه اتصال در حال کاهش پیدا کردن است، دستگاه های بیشتری ساخته می شوند که داخلشان سنسور دارند و این توانایی را دارند که به wifi متصل شوند. به عبارت دیگر هزینه اتصال به اینترنت پایین آمده و نفوذ گوشی های هوشمند در بین مردم سر به فلک گذاشته است! همه این موارد در حال راه انداختن یک طوفان شدید برای از راه رسیدن «اینترنت اشیا» ست.

حالا

اینترنت اشیا چیست؟

به عبارت ساده، اینترنت اشیا به مفهوم وصل کردن هر دستگاه دارای دو دکمه روشن و خاموش به اینترنت است! این دستگاه ها می توانند هر چیزی باشند از گوشی های هوشمند گرفته تا قهوه سازها، ماشین های لباسشویی، هدفون ها، لامپ ها، گجت های پوشیدنی و تقریبا هر چیز دیگری که ممکن است به ذهنتان برسد. این مساله در مورد جزئی از یک دستگاه هم صادق است برای مثال در مورد موتور جت یک هواپیما و یا مته حفاری! همان طور که اشاره شد اگر چیزی دکمه خاموش و روشن داشته باشد، شانس آن را دارد که از اینترنت اشیا بهره‌مند شود.

مرکز تحقیقات و پژوهش گارتنر که در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت می کند، پیش بینی کرده است که تا سال 2020، بیش از 26 میلیارد دستگاه به اینترنت متصل خواهند شد! این عدد خیلی بزرگ است (بماند که خیلی ها این عدد را درشت تر یعنی بیش از 100 میلیارد دستگاه تخمین زده اند). اینترنت اشیا در واقع یک شبکه غول آسا از «چیزها» ی متصل به هم است (که این چیزها شامل انسان ها هم می شوند). ارتباطات در دنیای آینده به این شکل خواهد بود: انسان با انسان، انسان با اشیا و اشیا با اشیا! چقدر ترسناک!

اینترنت اشیا چگونه بر روی ما اثر می گذارد؟

قانون جدید  برای آینده زندگی این خواهد بود: «هر چیزی که بتواند وصل شود، وصل می شود». ولی چرا شما باید بخواهید که این تعداد زیاد از اشیا با یکدیگر متصل باشند و ارتباط برقرار کنند؟ مثال های زیادی از اتفاقاتی که ممکن است بیفتد وجود دارد که در خیلی از این مثال ها شاید اتفاق خوبی بیفتد شاید هم نیفتد!

فرض کنید که در حال رفتن به یک جلسه ملاقات هستید: اتومبیل شما به تقویم شما وصل است و چون به نقشه هم دسترسی دارد خودش می‌داند که چطور بهترین مسیر را انتخاب کند. اگر شما به یک ترافیک سنگین برخورد کنید، ماشین شما ممکن است به فردی که با او ملاقات دارید پیامی بفرستد مبنی بر این که: «به دلیل ترافیک سنگین دیرتر به جلسه خواهم رسید!»

فرض کنید که ساعتتان شما را راس ساعت 6 صبح بیدار کند و به قهوه سازتان فرمان شروع کار بدهد!

این مورد چی؟ فرض کنید تجهیزات دفتر کار شما خودشان متوجه شوند که برخی تجهیزات در حال تمام شدن هستند و خود به خود آن ها را سفارش بدهند.

فرض کنید گجت پوشیدنی شما (مثلا گام شمارتان) که آن را در محیط کاری استفاده می کنید به شما بگوید که شما در کدام نقطه از محیط کارتان فعال تر و خلاق تر بوده اید و آن را با دستگاه های دیگری که بهش متصل هستند به اشتراک بگذارد!

در یک مقیاس بزرگتر، اینترنت اشیا می تواند به چیزهایی مثل شبکه های حمل و نقل متصل شود: «شهرهای هوشمند» که به ما کمک می کنند تا زباله کمتری تولید کنیم و مصرف انرژی را بهینه کنیم. همین مساله است که به ما کمک می کند تا نحوه کار و زندگی خود را بهبود ببخشیم.

 

واقعیت این است که اینترنت اشیا می تواند بی نهایت اتصال به وجود بیاورد، چه آن هایی که امروزه شناخته شده اند و چه آن هایی که شاید فکرش هم برای انسان سنگین باشد. به همین دلیل هم هست که اصلا عجیب نیست که امروزه «اینترنت اشیا» به این چنین موضوع پراهمیتی در سرتاسر جهان تبدیل شده است. اینترنت اشیا حتما فرصت های بسیار زیادی ایجاد خواهد کرد ولی در کنار آن قطعا مساله چالش برانگیزی هم خواهد بود.

یکی از این چالش ها که اهمیت فراوانی هم دارد، «امنیت» است. وقتی میلیاردها دستگاه به هم متصل بشوند، مردم چه کار می توانند بکنند تا مطمئن شوند که اطلاعاتشان در امنیت کامل هستند؟ آیا این امکان وجود دارد که شخصی توستر شما را هک کند و از این طریق به کل شبکه شما دسترسی پیدا کند؟ این مساله قطعا کمپانی های کوچک و بزرگ را با مشکلات عدیده امنیتی مواجه خواهد کرد. در این جا مساله حریم خصوصی و اشتراک اطلاعات به میان می آید. چالش بزرگ دیگر میزان بسیار زیاد اطلاعاتی است که هر کدام از این دستگاه ها قرار است تولید کنند. کارخانه باید بتوانند راهی برای دسته بندی، ردیابی، تفسیر و استفاده از این حجم عظیم داده پیدا کنند!

نتیجه 

بحث و بررسی ها در مورد اینترنت اشیا (از چند سال پیش تا به حال) در سراسر دنیا در حال انجام است. همین الان که این نوشته را می خوانید خیلی از این بحث ها در جریان است تا این دانش به دست بیاید که این پدیده چگونه بر زندگی ما تاثیر خواهد گذاشت؟ انسان ها همچنین به شدت دنبال پاسخ این سؤال هستند که فرصت ها و چالش های پیش رو همزمان با وصل شدن دستگاه های بیشتر به اینترنت چه خواهد بود.

در حال حاضر بهترین کاری که می توانیم انجام بدهیم این است که به خوبی درک کنیم که اینترنت اشیا چیست و تاثیرات احتمالی آن بر روی مدل کسب و کار و زندگی آینده خود را مشخص کنیم.

منبع: فوربس

بخوانید: عرضه محصولات اینترنت اشیا در آینده 6 برابر می‌شود

 

امتیاز شما به این مطلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *