استاندارد GS1 در QR Code و Barcode چیست؟

cod

شناسه کالا چیست؟

شناسه کالا، شناسه‌ای است که به مجموعه‌ای از خصوصیات کالا شامل فیلدهای توصیفی نظیر نوع، جنس، مدل، نام تجاری و نوع کاربری که در شرح تجاری کالا مؤثر است، نسبت داده شده و با ثبت فیلدهای توصیفی در سامانه شناسه کالا توسط کاربر، به عنوان زبان مشترک و عامل شناسایی کالا در زنجیره تجاری شناخته می‌شود.
شناسه کالا ممکن است شناسه داخلی باشد که توسط سامانه شناسه کالا به کاربر داده می‌شود یا اینکه کد معتبر بین‌المللی مانند شناسه GTIN باشد و از آنجایی که این کد به عنوان کلیدکد شناسنامه کالاست با فراخوانی آن، اطلاعات شناسنامه کالا در اختیار فرد استعلام کننده قرار داده می‌شود.

کد GTIN چیست ؟

شناسه جهانی قلم کالای تجاری (GTIN) یک شناسه بین‌المللی است که توسط سازمان جهانی GS1 ارائه شده و در بیش از 110 کشور دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. کدی یکتا با تعداد ارقام به طور معمول 8، 12، 13 یا 14 رقم است که مشخص کننده کالا می¬باشد و در ایران معمولا کد 13 رقمی رایج است که با پیش شماره 626 شروع می‌شود و توسط کمپانی سازنده کالا در سایت جهانی بصورت بارکد دو بعدی ثبت و سالانه شارژ می گردد و برای هر بار ترخیص نیاز به درج جداگانه نمی باشد و یک بار درج آن برای ثبت کالا کافی است. این بارکد روی محصول بسیاری از انواع کالاها وجود دارد ولی درج آن الزامی نمی باشد.

 

 

GTIN

بارکد چیست؟

بارکد به زبان ساده می توان گفت مجموعه ای از میله ها یا خطوط سیاه رنگی که معمولاً بر روی زمینه ای سفید چاپ می شوند و به وسیله آن از کالای خریداری شده شناسایی لازم به عمل می آید و خصوصیات کالا و اطلاعات آن در دسترس قرار می گیرد.به زبان دیگر بارکد عبارت است از انتقال داده ها به کمک امواج نوری. آنها مجموعه ای از خطوط میله ای موازی با عرض های پهن یا نازک هستند که اندازه هر خط معنا و مفهوم خاصی برای دستگاه بارکدخوان دارد.

BARCODE

مراحل دریافت بارکد

جهت دریافت یک بارکد ابتدا مراحل دریافت بارکد را طی می کنید.

 استفاده از پیش شماره شرکتی GTIN
شما برای هر نوع محصول یا کالایی که مایل به فروش هستید به یک شماره منحصربه‌فرد نیاز خواهید داشت و هر شماره باید با پیش‌شماره شرکتی GS1 شروع شود. اگرچه این شماره منحصربه‌فرد اغلب به‌عنوان یک بارکد از آن یاد می‌شود، اما نام کامل آن به‌طور خلاصه یک شماره کالای تجارت جهانی است و به نام بارکد GTIN(Global Trade Item Number) معروف است. بارکد، نمایش بصری شماره‌ها است.
 شناسایی محصولات آنلاین خود
شماره‌های منحصربه‌فرد، به شما و شرکای تجاری تان در شناسایی، رهگیری و ردیابی جعبه‌ها در هر نقطه از زنجیره تأمین و ساده‌سازی فرایندهایی مانند سفارش خودکار یا صدور صورتحساب کمک می‌کنند. خرده فروشان آنلاین و بازارها نیاز دارند شما یک GTIN برای محصول خود مشخص کنید و با استفاده از این کد اطلاعات محصول خود را برای هر کالایی که می‌خواهید بارگذاری کنید تا از طریق پلتفرم آن‌ها به فروش برسانید. اگر قصد دارید محصول را از طریق فروشگاه‌های کالاهای فیزیکی نیز بفروشید در صورت تمایل می‌توانید از همان بارکدها استفاده کنید.

 قوانین GTIN
یک محصول جدید همیشه به یک کد GTIN جدید نیاز دارد، همچنین زمانی که شما تغییراتی در یک محصول ایجاد کرده‌اید، اغلب باید یک GTIN جدید تخصیص دهید، به‌عنوان‌مثال، اگر مواد به‌طور قابل‌توجهی تغییر کرده باشند، اندازه یا رنگ آن را تغییر دهند.

 قوانین بارکد

بارکد به‌صورت بصری، اعداد ، حروف و سایر کاراکترها را با استفاده از ترکیبی از میله‌های سیاه‌ و سفید نشان می‌دهد تا اسکنر بتواند آن‌ها را به‌سرعت و با دقت بخواند. میله‌های سیاه ‌و سفید، مؤثرترین تصاویر بارکد را ایجاد می‌کنند ، اگرچه برخی ترکیبات دیگر نیز قابل‌استفاده هستند. در خرده‌فروشی، بارکدها بر روی بسته‌بندی محصول یا برچسب‌ها برای اسکن کردن در نقطه فروش چاپ می‌شوند. وقتی بارکد اسکن می‌شود، GTIN رمزگشایی می‌شود، محصول را مشخص می‌کند و امکان دسترسی به اطلاعات بیشتر محصول در سیستم‌های رایانه‌ای خرده‌فروش‌ها، مانند قیمت محصول را فراهم می‌کند. انواع مختلفی بارکد برای واحدهای مصرف‌کننده، جعبه‌ها و یا پالت‌ها وجود دارد.

 مدیریت اطلاعات محصول
GTIN محصولات شمارا شناسایی می‌کنند ، اما هیچ اطلاعاتی را در داخل خود ندارند بلکه اطلاعات مربوط به محصول با استفاده ازGTIN به‌عنوان کلید مرجع، از یک پایگاه داده بازیابی می‌شود. شرکای تجاری متنوع شما ممکن است به اطلاعات مختلف محصول نیاز داشته باشند ، اما نمونه‌ها می‌توانند شامل توضیحات، وزن، قد، حجم یا مواد تشکیل‌دهنده محصول شما باشند. شرکای تجاری شما اغلب از شما می‌خواهند که یک فرم جدید برای هر محصولی که می‌خواهید بفروشید، برای آن‌ها ارسال کنید. این شامل اطلاعاتی است که آن‌ها درباره محصول شما نیاز دارند، اما ممکن است در مورد جزئیات جعبه و یا پالت نیز سوال کنند. این بدان معنی است که شما باید یک روش موثر برای مدیریت و به اشتراک‌گذاری اطلاعات محصول خود پیدا کنید تا مطمئن شوید که شما با شریک تجاری خود و هرگونه الزامات قانونی اضافی، مانند اطلاعات غذایی برای مصرف‌کنندگان موافق هستید. اگر می پرسید اهمیت مدیریت اطلاعات محصول به چی دلیل است باید گفت به اشتراک گذاشتن اطلاعات محصول باکیفیت بد می‌تواند باعث مشکلاتی برای شرکای تجاری و مشتریان نهایی شود، به برند شما آسیب رسانده یا هزینه‌های اضافی به کسب‌وکار شما اضافه کند. به‌عنوان‌مثال در اتحادیه اروپا صاحبان کسب‌وکار ملزم هستند اطلاعات خود را به‌درستی مدیریت کرده و اطمینان حاصل کنند که اطلاعات محصولاتشان دقیق، به‌روز و مطابق با آخرین تغییرات صنعت و استانداردهای قانونی است.

1. به سایت snapUPC بروید
2. روی Buy Barcodes کلیک کنید
3. تعداد بارکدی که میخواهید خرید کنید وارد کنید
4. تصویر JPEG و اکسل بارکد خود را دانلود کنید
5. صفحه محصول خود را در آمازون ایجاد کنید
6. در فیلد product ID ، بارکدی را که خریداری نمودید وارد کنید تا منحصر به فرد بودن آن تایید شود
7. صفحه محصول خود را کامل کنید

GET

ضرورت استفاده از بارکد

گرداندن یک فروشگاه کار مشکل و پردردسری است. مدیران و صاحبان آن باید ازموجودی هزاران کالای کوچک و بزرگی که دارند، مطلع باشند. فروشگاه ها همینطور بزرگ و بزرگتر شدند تا به فروشگاه های زنجیره ای امروزی رسیدند و کار مشکل و مشکل تر شد. در ابتدا مجبور بودند در فروشگاه ها را هرچند وقت یکبار ببندند و تمام کیسه ها و بسته ها را شمارش کنند. کار بسیار دشواری بود.
این کار سخت و پر هزینه بیش از یک بار در سال انجام نمی شد بنابراین مدیران فروشگاه ها مجبور بودند بیشتر کارهایشان را بر اساس حدس و گمان انجام دهند.
فواید بارکد کردن
• مصون بودن از خطاپذیری به علت کاهش دخالت نیروی انسانی
• دسته بندی دقیق اطلاعات
• سرعت بالا
• دسترسی آسان به اطلاعات حقیقی

استفاده از بارکد

بارکد تقریبا در تمام بخشهای زندگی ما وجود دارد و به عنوان بخشی از زندگی روزمره ما مورد قبول همه قرار گرفته است. برای مثال در سوپر مارکت ها، بیمارستان ها و زندان ها و یا حتی در خانه هایمان.
در اینجا به چند مورد می پردازیم:

کارخانجات
کارخانجات بزرگ و کوچک در انبارها میتوانند از مزایای سهولت استفاده از بارکد استفاده کنند که این سیستم با تمام روش های مدیریتی
مانند سیستم مدیریت انبار(WMS)، سیستم برنامه¬ریزی نیازمندی مواد(MRP ) و سیستم های اجرایی تولید(MES) سازگار می¬باشد.

FACTORY
حمل و نقل
استفاده از بارکد در صنعت حمل و نقل باعث سهولت مدیریت کالاهای ثابت یا در حال حرکت می شود .هماهنگی بارکد با سیستمهای مختلف شبکه ای باعث کاهش هزینه ها و ایجاد خدمات بهتر برای مشتریان می شود .

CAR
فروشگاه ها

با استفاده از بارکد در فروشگاهها میتوان کنترل دقیقی روی ورود و خروج کالاها، موجودی انبار و قیمت اجناس در لحظه داشت ضمن اینکه با استفاده از ارتباط بی سیم میتوان به راحتی در لحظه سفارش مشتری را ثبت و خرید را انجام داد .

FURUSH

مراکز درمانی
استفاده از سیستم بارکد در مراکز درمانی باعث میشود تا مدیریت اطلاعات مهمی نظیر پیشینه پزشکی بیمار , نوع بیمه و سایر اطلاعات به دست آورد.

HOSP

 

انواع بارکد

انواع بسیار زیادی از بارکد وجود دارد اما از بین آن‌ها دو نوع بارکد عمومی‌تر شده اند. در مورد بارکد اصیل صحبت شد و حالا بارکد دو بعدی را شرح می دهیم.
2-بارکد دوبعدی/ ماتریسی
کدها به تعدادی خط با طول مساوی تقسیم می‌شوند که هر خط سیاه نماد 1 و خط سفید نماد 0 است.
خلاصه ماجرا این است که بارکدخوان، این رنگ‌های سیاه و سفید را می‌خواند و بر اساس آن‌ها یک سری 0 و 1 را استخراج می‌کند.
سه بیت اول نماد «شروع بارکد» است که همیشه 101 است.
۴۲ بیت بعدی به ۶ قسمت ۷ بیتی تقسیم می‌شود. که این هفت بیت که در حقیقت نماد یک عدد دهدهی است، طبق جداولی به عدد دهدهی معادل خود تبدیل می‌شود..
۵ بیت بعدی که همیشه به صورت 01010 است، مشخص‌کننده Center یا وسط بارکد است.
مجدداً ۴۲ بیت بعدی به ۶ قسمت ۷ بیتی تقسیم می‌شود و آن هم برای رمزگشایی نیاز به مراجعه به جداولی دارد که در لینک بالا موجود است.
سه قسمت آخر که همیشه به صورت 101 است، پایان بارکد را مشخص می‌کند.
نکته جالب این است که برای اینکه خطوط سیاه یا سفید بیش از حد به هم نچسبند که کار بارکدخوان را مختل کنند، رمزگذاری طوری تنظیم شده که خطوط سیاه و سفید هیچ وقت بیشتر از 4 بار کنار هم قرار نمی‌گیرند.
رقم‌های ۷ بیتی در سمت چپ طوری کدگذاری شده‌اند که همیشه با 0 (یعنی خط سفید) شروع می‌شوند و با 1 (یعنی خط سیاه) پایان می‌پذیرند و رقم‌های سمت راست برعکس، با 1 شروع می‌شوند و به 0 ختم میشود.

 

بارکدها چگونه خوانده میشوند؟

بارکدها با تابش کوچکی از نور روی کد چاپ شده قابل خواندن هستند. چشمان شما تنها خط قرمزی از نور را میبیند که از بارکد خوان تابیده شده است. اما چه اتفاقی در تابش و بازتاب آن نور قرمز در میان این خطوط می افتد؟ قطعه ای در بارکدخوان بازتاب نور را دریافت و آنرا به سیگنال های الکتریکی تبدیل میکند . منبع تابش لیزر شروع به خواندن فضای خالی قبل از اولین خط مشکی میکند و این کار را تا انتهای کد انجام میدهد. اگر بارکد در ابتدا و انتهای خود شامل این فضای خالی معین یعنی همان quiet zone نباشد قابل خواندن نیست. هر چه کد ما طولانی تر باشد تعداد نوارهای ما نیز بیشتر خواهد بود و هر چه تعداد نوارها بیشتر باشد باید ارتفاع آنها نیز بیشتر شود تا کد به راحتی قابل خواندن باشد .

 00000

انواع بارکد خوان ها

در حقیقت به طورخلاصه دستگاه بارکدخوان ماشینی است که اطلاعات را به شکل بصری بر روی صفحه نمایش می دهد.
به طور کلی دو مدل بارکد خوان وجود دارد: بارکد خوان های ثابت و بارکدخوان های سیار بی سیم
۱ –بارکدخوان های ثابت :
به کامپیوتر متصل میشوند و داده ها را هر بار که خوانده میشوند انتقال میدهند . وقتی یک بارکد اسکن میشود به سرعت از طریق داده الکتریکی به کیبورد منتقل میشود و باعث میشوند تا کاراکترها به سرعت هر چه تمامتر روی صفحه ظاهر شوند. بزرگترین مزیت این دستگاه ها این است که بدون احتیاج به تغییر داده ها یا احتیاج به برنامه خاص در تمام برنامه هایی که ورودی داده از صفحه کلید را قبول میکنند مورد استفاده می باشند .
2-بارکدخوان های سیار بی سیم :این نوع از بارکدخوان ها اطلاعات را در حافظه خود نگهداری می¬کنند. این مدل از بارکدخوان ها در مواردی که دسترسی اطلاعات برای تصمیمات مهم است استفاده می¬شوند. این دستگاه ها شامل یک اسکن کننده بارکد، یک صفحه نمایش برای انجام کار مورد نظر و یک صفحه کلید کوچک برای وارد کردن داده های مورد نظر مثل تعداد کالا و سایر اطلاعات هستند . ضمن اینکه یک پایه نیز برای انتقال اطلاعات به کامپیوتر حتما باید تهیه شود. وقتی شما احتیاج به انتقال سریع اطلاعات دارید این دستگاههای بی سیم هستند که کار شما را راه می اندازند.

کک

 

کد QR چیست ؟

یک کد QR یک نوع بارکد ماتریسی است، که آن هم به عنوان کد 2 بعدی (2D) شناخته شده است. این کد برای اولین بار برای حفظ قطعات خودرو تولید شده است، با این حال، استفاده از آن در خارج از صنعت خودرو دیده میشود. افزایش یک نواخت در چند سال گذشته، حاکی از این است که QR از موردِ استفاده قرار گرفتن در بارکدِ استاندارد UPC پیشی گرفته است، که به علّت اعتبار خود برای ظرفیت ذخیره سازی گسترده و خوانایی فوق العاده سریع میباشد.

اجزای یک کد QR

کد از تعدادی از ماژولهای سیاه و سفید تشکیل شده است ، که در یک مربع ساخته شده است. کد QR میتواند ظرفیت 7 کیلو کاراکتر را داشته باشد. اجزای یک کد QR شامل چهار حالت استاندارد از دادهها، که شامل عدد و الفبایی، عددی و باینری و دادههای کانجی است، میباشد.

 

قرائتگرهای کد QR چگونه کار می‌کنند؟

رمز گشاییِ اطلاعات در حال حاضر آنقدر اسان می باشد که شما به اسکنری خاص برای تفسیر کد QR نیاز ندارید. همهی آن چه شما باید انجام دهید، اسکن کد QR با دوربین تلفن همراه خودتان است. تلفن همراه شما تصویری از کد را در قالب متن ذخیره میکند، که میتواند پس از خواندن کد که قبلاً روی گوشی نصب شده، کد را برای شما تفسیر کند. هنگامی که گوشی شما اطلاعات در کد QR را پردازش کرده است، شما میتوانید متن یا تصویر که به صورت کد QR جا سازی شده بود را کشف کنید.

تفاوت راهکار Barcode و راهکار RFID

در گذشته برای مکانیزه نمودن ورود اطلاعات از سیستم مبتنی بر بارکداستفاده می شد که هنوز نیز رواج دارد،بارکد مسئله بروز خطا در ورود اطلاعات را کاهش می دهد؛ اما همچنان سرعت و حجم وخوانش اطلاعات انتقالی، می تواند مسئله ساز شود. در حقیقت،
محدودیت بارکد علاوه بر مخدوش یا کثیف یا کمرنگ شدن به مرور زمان ،در نحوه خوانده شدن آن است که به خط دید مستقیم نیاز دارد. به عبارت دیگر، بین بارکد و اسکنر خوانش آن نباید هیچ مانعی وجود داشته باشد در غیر این صورت بارکد خوانده نمی شود. نتیجه اینکه کالاهای ورودی و خروجی باید با مکانیزمی مثل نوار نقاله یا بصورت دستی(به صورت تک تک وارد انبار شوند)یا از آن خارج شوند تا قابل خوانده شدن باشداین مشکل در سیستم های RFID حل شده است.در مدیریت انبار به این صورت نیازی به وجود خط دید مستقیم بین برچسب یاTag با آنتن و برچسب خوا ن یا Reader وجود ندارد. زیرا ارتباط اطلاعات از طریق انتشار امواج الکترومغناطیسی اتفاق می افتد. این مطلب باعث می شود که تعداد زیادی کالا در هنگام ورود و خروج شناسایی شوند،بنابراین سرعت این نقل و انتقال بسیار افزایش می یابد. بدیهی است که در انبارهای بزرگ که حجم ورود و خروج بالاست، استفاده از چنین مزیتی که فناوری RFID ایجاد می کند، بازگشت سرمایه قابل توجهی به همراه خواهدداشت.

با استفاده از این تکنولوژی در هر لحظه می توان بررسی نمود که از هر محصول چقدر و در کدام قفسه ها وجود دارد و اگر در هر جا مقدار این کالاها کم باشد به طور خودکار دستوری به قسمت انبارداری ارسال می شود تا قفسه ها بررسی و در صورت لزوم مجددا وضعیت کالا یی تکمیل شود. همچنین در زمان برداشتن یا گذاشتن کالا در انباراین اطلاعات ثبت می شوند.

1111111111111111111111111111111111111

 

امتیاز شما به این مطلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *