زمان تخمینی مطالعه:7 دقیقه
همگرایی یک روند کلیدی در صنعت مخابرات است. شبکههای نسل پنجم ارتباطی (5G) و فیبرنوری همگام با یکدیگر در حال رشد هستند. با اینحال، روند پیشرفت در صنعت شبکه محدود به دو فناوری مذکور نمیشود. از منظر پیادهسازی یک مدل جامع و یکپارچه، همگرایی به معنای آمادهسازی زیرساختی مستحکم برای پاسخگویی به نیازهای امروز و فردای دنیای تجارت است.
فیبرنوری در همهجا
در سالهای اخیر، شاهد همگرایی گسترده شبکههای بیسیم و سیمی بودهایم و علاوه بر این، محیطهای مبتنی بر اتصال فیبرنوری نیز به سرعت در حال رشد هستند. شبکههای نسل پنجم ارتباطی و FTTx روند یکپارچه شدن را ادامه خواهند داد. به طوریکه، هیچ شبکه سلولی 5G را بدون بک هاول فیبر نوری (fiber optic backhaul) مناسب پیدا نخواهید کرد.
در عین حال میتوان از سلولهای کوچک برای حذف گلوگاهها در شبکه استفاده کرد تا مشکل تاخیر یا نرخ از دست رفتن بستهها کاهش پیدا کند. مزیت بزرگ دیگری که همگرایی ارائه میکند، استفاده حداکثری از منابع سیستمی است که در بلندمدت بازگشت سرمایه را به همراه خواهد داشت.
با اینحال، نکته قابل تاملی که باید به آن دقت کنید این است که همگرایی زمانی اتفاق میافتد که نسل پنجم شبکههای سلولی و FTTH بتوانند از زیرساختهای شبکه اشتراکی استفاده کننند. به همین دلیل، دسترسپذیری و وجود تعداد زیادی نقاط اتصال فیبرنوری دستیابی به همگرایی را تضمین میکند.
همگرایی چه مزایای اقتصادی شاخصی برای شرکتها به همراه دارد؟
همگرایی مزایای اقتصادی قابل توجهی برای شرکتها دارد. در همین ارتباط، پژوهشی توسط شورای اروپای FTTH در سال 2019 انجام شده که نشان میدهد، برنامهریزی درست برای دستیابی به همگرایی باعث میشود تا شرکتها بتوانند از ظرفیتهای بالقوه فناوری آنتن فیبر به نسل پنجم شبکههای ارتباطی/ایستگاه پایه FTT5G سرنام Fiber to 5G Antenna/Base Station به بهترین شکل استفاده کنند و در صورت نیاز با کمترین پیچیدگی ممکن فرآیند گسترشپذیری شبکه FTTH را انجام دهند. علاوه بر این، اگر همگرایی به شکل اصولی و درستی انجام شود، هزینههای عملیاتی را تا حدود 65 درصد کاهش میدهد.
در بخشی از گزارش شورای اروپایی FTTH آماده است: «در گذشته، شبکههای ثابت و سیار به شکل جداگانه پیادهسازی و مستقر میشدند، اما اکنون همگرایی نشان میدهد که شبکههای FTTH و نسل پنجم شبکههای ارتباطی دو روی یک سکه هستند. ما تاکید خاصی بر همگرایی داریم، زیرا به میزان قابلتوجهی هزینههای عملیاتی را کاهش میدهد. ما فرآیند مدلسازی هزینهها را انجام دادهایم و به این نتیجهگیری کلی رسیدهایم که برنامهریزی برای پیادهسازی درست شبکهها در آینده، منوط به همافزایی بالای شبکههای FTTH و نسل پنجم شبکههای سلولی است. به طوری که همگرایی را افزایش داده، عملکرد را بهبود بخشیده، بازگشت سرمایه را تضمین کرده و اجازه میدهد زمان کمتری را صرف عملیات عمرانی کنید.
عملیات عمرانی برای استقرار فیبر زیرزمینی یا سربار بخش قابلتوجهی از هزینههای استقرار شبکههای تلفن همراه و ثابت را به خود اختصاص میدهد. مطالعه ما نشان میدهد که در یک سناریوی متمرکز بر رویکرد سبز (کاهش گازهای گلخانهای)، اگر در مرحله برنامهریزی برای پیادهسازی شبکه FTTH به اصول مرتبط با شبکههای FTT-5G دقت شود، شرکتها در هنگام پیادهسازی شبکه FTT-5G هزینه کمتری را متحمل میشوند، زیرا همگرایی باعث کاهش 65 درصدی هزینهها میشود. علاوه بر این، سرمایهگذاری اضافی در ورای یک شبکه FTTH به منظور آمادهسازی شبکه برای میزبانی شبکههای 5G به میزان 0.4٪ تا 7.2٪ باعث افزایش هزینهها میشود».
بنابراین، برنامهریزی دقیق و پژوهش در ارتباط با همافزایی و همگرای در هنگام استقرار شبکههای FTTH/5G میتواند به استفاده بهینه از منابع سیستمی کمک کند. روندهای رو به گسترش باعث شدهاند، تقاضا برای زیرساختهای فیبر نوری در کشورهای مختلفی مثل سوییس افزایش قابل توجهی داشته باشد که از جمله این روندها به موارد زیر باید اشاره کرد:
واقعیت افزوده (Augmented Reality)
مراکزداده ترکیبی (Hybrid data centers)
کار از راه دور (Remote working)
ساختمان هوشمند، اینترنت چیزها (Smart building, IoT)
شهر هوشمند، ترافیک هوشمند (Smart city, smart traffic)
اندازهگیری هوشمند (کنتورهای هوشمند)، صرفهجویی در مصرف انرژی (Smart metering, saving energy)
تولید انرژیهای تجدیدپذیر (Production of renewable energies)
پزشکی از راه دور (Tele medicine)
در روندهای اشاره شد، همگرایی میتواند استفاده مشترک و کارآمد از منابع (مجازیشده) را میان برنامههای کاربردی منفرد، امکانپذیر کند. علاوه بر این، استفاده بهینه از سامانههای هوشمند را دستیافتنی میکند.
مزیت اقتصادی و تجاری مهم دیگری که زیرساختهای فیبرنوری ارائه میکنند، دسترسپذیری و قابلیت اطمینان بالا است، به طوری که امکان استفاده از این زیرساختهای یکپارچه در هر مکانی وجود دارد. علاوه بر این، پیادهسازی زیرساختهای فیبرنوری سریع و آسان است و به لحاظ بهرهوری، فنی و تجاری دستاوردهای درخشانی برای شرکتها به همراه دارند. با این حال، همگرایی به این معنا است که ما باید تغییر نگرش جامعی در نحوه پیادهسازی شبکهها اعمال کنیم و سعی کنیم کمتر به فکر پیادهسازی شبکههای جداگانه باشیم. هرچه تعداد شبکههایی که به شکل منفرد پیادهسازی میشوند، بیشتر شود به همان نسبت مشکلات مختلفی را به وجود میآورند که افزایش تعداد دستگاها برای پیادهسازی شبکه، وجود گلوگاه در هنگام انتقال اطلاعات از شبکهای به شبکه دیگر، پیچیدگی مدیریت شبکههای مختلف و عدم سازگاری تجهیزات با یکدیگر از جمله این موارد است.
خودکارسازی ساختمانها بر پایه مکانیزم تمام آیپی
هنگامیکه صحبت از همگرایی، بهویژه در ارتباط با راهحلهای R&M به میان میآید، خالی از لطف است که نیم نگاهی به راهحلهای این شرکت در ارتباط با خودکارسازی ساختمانها نداشته باشیم. امروزه، ساختمانها متشکل از تجهیزات الکترونیکی مختلفی مثل حسگرها و انواع کنترلرها هستند. برای اینکه بتوان آنها را به شکل هوشمند کنترل کرد و از آنها استفاده کرد، این سامانهها باید با یکدیگر شبکه شوند و دادهها را به یک سامانه کنترل اصلی در ساختمان ارسال کنند. همین مساله باعث شده تا روند خودکارسازی ساختمانها از سامانههای فیلد باس اختصاصی به شبکههای اترنت و فیبرنوری مهاجرت کنند تا نه تنها فرآیند انتقال اطلاعات به سرعت انجام شود، بلکه تاخیر به کمترین میزان ممکن برسد. این روند مدیریتی از طریق پروتکل آیپی انجام میشود که یک لایه مدیریت کارآمد در ارتباط با حسگرها ارائه میکند. مزیت بزرگ این دستاورد؛ دستیابی به بالاترین سطح از همگرایی است، به طوری که امکان استفاده از محصولات شرکتهای مختلف با یکدیگر وجود دارد. در نتیجه، برای پیادهسازی شبکهها محدود به خرید محصولات یک شرکت خاص نخواهید بود.
درک شبکهها
خوشبختانه، R&M راهکارهای جامعی در ارتباط با دستیابی به همگرایی در اختیار شرکتها قرار میدهد، زیرا به واسطه پشتوانه چند دههای در صنعت شبکه دارد، درک عمیقی از نیازهای موردنیاز سازمانها دارد. راهحلهای R&M طراحی، ساخت، آزمایش و اجرای زیرساختهای فیبرنوری به منظور پاسخگویی به درخواستهای سازمانها را دارد و با ارائه طیف گستردهای از محصولات و ابزارها امکان پیادهسازی این شبکهها به سادهترین شکل ممکن را تضمین میکند.
بدون دیدگاه