مدیریت انبار و مراکز توزیع
امروزه انبارها و مراکز توزیع در موج گستردهی استفاده از تکنولوژی رادیو شناسهها (RFID) قرار گرفتهاند. رادیو شناسهها یک منبع بسیار مقرون به صرفه و موثر برای صرفهجویی در زمان، بهبود مدیریت موجودی و کاهش نیروی کار انسانی را برای عملیات متنوع مربوط با مدیریت موجودی انبار شامل، حمل و نقل و پذیرش اجناس ارائه می کنند.
کاربرد رادیو شناسهها در انبارها
همواره علاقهی بسیار زیادی در استفاده از رادیو شناسهها در انبارها و مراکز توزیع وجود داشته است. شناسایی بیسیم و تعقیب توسط رادیو شناسهها، روشی نوین در اداره عملیات انبار را ارائه کرده و باعث شده تا چالشها و مزایای ویژهای در این زمینه ایجاد گردد.
کاربرد RFID در انبارداری
بسیاری از تهیه کنندگان سختافزار و نرمافزار شروع به اکتشاف در چگونگی تکنولوژی RFID و نحوه بهرهوری موثر از آن در سیستم مدیریت انبار کرده اند. هم اکنون چندین نرمافزار مدیریت انبار وجود دارد که از ورود اطلاعات رادیوشناسه به نرمافزار و کنترل موجودی توسط آنها در انبار پشتیبانی میکنند. همچنین خرده فروشان نیز برای ایجاد یک سیستم مدیریت موجودی در قفسههای فروشگاههای خود، از سیستم رادیوشناسه برای کنترل موجودی قفسهها استفاده میکنند و در زمان کاهش موجودی، اطلاعات محصول مورد نیاز بصورت اتوماتیک به انبار ارسال میگردد.
عملکرد سیستم RFID
قرائتگر RFID
برای برقراری ارتباط با تگهای چسبانده شده بر روی محصولات نیاز به یک دستگاه قرائتگر داریم تا اطلاعات و شناسه محصول را بصورت اتوماتیک خوانده و آنها را برای دستگاه سرور ارسال نماید. این قرائتگرها در کاربردها و انواع مختلف در بازار موجود هستند که، برای مدیریت انبار هم میتوان از نوع دستی (برای انبارهای کوچک) و هم از نوع ثابت (برای انبارهای بزرگ)، بسته به راهکاری که برای آن انبار ارائه میگردد، استفاده میشوند. شکل زیر نحوه عملکرد این قرائتگرها را نشان میدهد:
توضیحات شکل قرائتگر RFID
همانطور که مشاهده میکنید، قرائتگر در مکانی نزدیک به آنتن نصب شده (بخاطر محدودیت طول سیم آنتن این فاصله نباید زیاد شود) و آنتن در مکانی که محل عبور یا نگهداری اجناسی که تگ بر روی آنها چسبانیده شده است قرار میگیرد.
آنتنها با آزاد کردن انرژی با تگ ارتباط برقرار کرده و اطلاعات درون آنها را میخوانند. این اطلاعات برای قرائتگر فرستاده شده و پس از پردازش از طریق شبکه (LAN or wireless) به سرور مرکزی ارسال میگردند[1]. این اطلاعات درون سرور ذخیره شده و برای عملیات بعدی (شامل موجودی انبار و غیره) استفاده میگردند. همچنین فروشگاههای بزرگ یا خرده فروشان میتوانند از این ارتباط برخط، برای جلوگیری از اتمام موجودی در قفسههای فروشگاه استفاده کنند.
تگ RFID
تگ، یک وسیله بسیار کوچک و قابل حمل برای اشیا و اجناس است که میتوان در آنها اطلاعات زیادی شامل نوع محصول، تاریخ تولید، تاریخ انقضا، اصالت برند محصول و غیره را در آن ذخیره کرد.
در دنیای امروز تکنولوژی RFID میتواند نقش بسیار موثری در رضایتمندی مشتریان و کاهش زمان خرید برای آنها ایفا کند. تگهای RFID میتوانند با نگهداری اطلاعات محصول یا اجناس عملکرد بسیار موثری در مدیریت انبار داشته باشند.
همانگونه که در شکل قبل نشان داده شد، پس از آزاد شدن انرژی توسط آنتنهای RFID، تگها از طریق آنتنهایی که برروی آنها تعبیه شده است این انرژی را به میکروچیپ درون خود انتقال داده و موجب میشوند تا ارتباط آنها با قرائتگر برقرار گردد. پس از برقراری این ارتباط انتقال اطلاعات درون خود را به قرائتگر انجام داده و این اطلاعات درون قرائتگر پردازش (ترجمه) میشوند.
تگها در دستهبندیها و انواع گوناگون در بازار عرضه میگردند. شرکت TTF یکی از بزرگترین شرکتهای عرضه کننده این تگها میباشد که این نوع تگها را در دسته بندیهای فرکانسی مخصوص به بازار عرضه میکند. دستهبندی این تگها بصورت LF وHF و UHF میباشند که بر اساس نیاز مشتریان نوع آن مشخص میشود.
عملکرد سیستم مدیریت انبار
سیستم مدیریت انبار یک سیستم بسیار پرکاربرد و ضروری در دنیای مدرن میباشد. امروزه تمامی شرکتها، کارخانجات و فروشگاهها نیاز دارند تا عملکرد دقیق انبار خود را رصد کنند. این سیستم با قابلیتهای ویژه مزایای بسیاری را در اختیار مدیران قرار میدهد که، عملکرد انبار خود را بصورت ریز و برخط مدیریت کنند.
سیستم ثبت ورود و خروج انبار
این سیستم یکی از اولین سیستمهای انبارداری محسوب میشود و همانگونه که از اسم آن پیداست ورود و خروج اجناس انبار را کنترل میکند. عملکرد این سیستم به گونهای است که با نصب یک قرائتگر روی ورودی انبار و چسباندن تگها بر روی جعبههای اجناس، میتوان در هنگام ورود یا خروج آنها را کنترل کرد و با داشتن یک پایگاه داده قوی از موجودی انبار اطلاع پیدا کرد.
سیستم کنترل اجناس درون انبار
این سیستم نسبت به سیستم قبل پیچیدهتر و دارای کارایی بیشتری است. به کمک این سیستم میتوان بصورت لحظه به لحظه موجودی درون انبار را بدست آورد. بدلیل هزینه بر بودن این سیستم بهتر است که از آن برای قسمتی خاص از انبار که کالاهای ارزشمندتر نگهداری میشوند استفاده کرد.
سیستم کنترل موجودی قفسههای فروشگاهی
این سیستم نیز یکیدیگر از سیستمهای مبتنی بر تکنولوژی RFID میباشد که به کمک آن میتوان موجودی قفسههای فروشگاهها را کنترل نمود. در این سیستم که از قرائتگرهای دستی استفاده میشود، موجودی قفسهها پس از عبور قرائتگر از جلو قفسه مورد نظر برای سرور ارسال میشود. همچنین میتوان با یک طراحی مناسب از خالی شدن قفسهها جلوگیری کرد بطوریکه، سیستم بصورت اتوماتیک درخواست ارسال محصول را به انبار انجام دهد.
سیستم صندوق فروشگاهی
از دیگر سیستمهایی که میتواند در دستهبندی سیستمهای مرکز توزیع قرار گیرد، سیستم صندوق مکانیزه فروشگاهی میباشد. به کمک این سیستم میتوان یک صندوق مکانیزه برای فروشگاههای بزرگ ایجاد کرد و رابطه صندوقدار با مشتری را بصورت مکانیزه مدیریت نمود.
همه سیستمهای نام برده شده نیازمند یک بستر نرمافزاری میباشند که، روند اجرایی عملیات مکانیزه را به عهده دارند. مدیران و صاحبان صنایع میتوانند با استفاده از این سیستمها و گزارشگیری از آنها بطور پیوسته از وضعیت موجود در انبارهای خود اطلاع کسب نمایند.
برای اطلاع بیشتر به مقاله ارتباط اشیا با تکنولوژی RFID مراجعه کنید.
بدون دیدگاه