یک شبکه توزیع محتوا (CDN) اشاره به گروهی از سرورهای مستقر در مناطق مختلف جغرافیایی در سرتاسر دنیا دارد که به کمک همدیگر محتوای اینترنتی را با سرعت بالا به کاربران اینترنت عرضه می کند. محتوای وبسایت ها با استفاده از CDN و با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربران از طریق نزدیک ترین شبکه به کاربران تحویل داده می شود.
یک CDN نقل و انتقال سریع منابع مورد نیاز برای لود شدن صفحات اینترنتی شامل صفحات HTML، فایل های جاوااسکریپت، stylesheet ها، تصاویر و ویدئوها را میسر می کند. محبوبیت سرویس های CDN در حال افزایش است و امروزه بیشتر ترافیک مصرفی وب (شامل ترافیک سایت های بزرگی مثل فیسبوک، نتفلیکس و آمازون) از طریق CDN ها تامین می شود.
یک CDN که به درستی تنظیم و آماده شده باشد، وبسایت ها را در برابر برخی حملات مخرب مثل حملات Distributed Denial of Service (DDOS) محافظت می کند. استفاده از CDN مزایای دیگری مثل دسترسی دائم به اطلاعات و داده ها، پخش درست فشار بر روی سرورهای مختلف، کاهش هزینه ها و … را هم به همراه دارد. در کل و به عبارت دیگر می توان گفت وبسایت ها نیازمند ابزاری هستند که بتوانند با کمک آن به نزدیک ترین سرور متصل شوند، سرعت بارگزاری مطالب در صفحات آن ها را افزایش بدهد و همچنین سرعت ارسال مطالب به کاربران سایت ها را نیز افزایش بدهد. CDN بسته به ترافیک و تعداد گره ها، بهترین مسیر را برای این کارها انتخاب می کند.
در پایان بخش معرفی اولیه CDN بیایید آن را با جملاتی دیگر تعریف کنیم:
یک CDN در واقع مجموعه ای از سرورها در قاره ها و کشورهای مختلف جهان است که نسخه ای از وبسایت (شامل تمامی کدها، متن ها، تصاویر، کدهای HTML، فایل ها جاوا اسکریپت، کدهای CSS و …) روی آن وجود دارد. زمانی که یک کاربر می خواهد وارد وبسایت شما شود، با استفاده از این شبکه (شبکه توزیع محتوا) درخواستش به نزدیک ترین سرور ارسال می شود و همین مساله (نگه داشته شدن مطالب وبسایت به صورت کش بر روی CDN) باعث می شود صفحه وبسایت شما در سریع ترین زمان ممکن برای کاربر به نمایش گذاشته شود.
آیا CDN همان هاست است؟
در عین حال که یک CDN، نمی تواند نقش هاست را ایفا کند و جایگزین مناسبی برای آن نیست، ولی کمک می کند تا یک وبسایت عملکرد بهتری از خود نشان بدهد.
مزایای CDN چیست؟
در این زمینه باید گفت که مزیت های استفاده از CDN با توجه و اندازه و مقیاسی از فضای وب که مد نظر ماست تفاوت می کند، اما در کل مزیت های اولیه برای بیشتر کاربران را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
1- بهبود بخشیدن زمان لود شدن سایت:
همین که کاربر به نزدیک ترین سرور نسبت به محل جغرافیایی اش متصل می شود باعث می شود کاربران مدت زمان کمتری را برای لود شدن صفحه وبسایت مورد نظرشان منتظر بمانند. از آن جایی که کاربران اینترنت از سایت های با سرعت لود شدن پایین فراری هستند، یک CDN می تواند میزان نرخ بازگشت (bonce rate) را کاهش بدهد و در ضمن میزان زمانی که کاربر در یک سایت صرف می کند (time on site) را افزایش بدهد. به عبارت دیگر، یک سایت سریع مساوی با تعداد کاربران بیشتری است که در سایت می مانند و از صفحات مختلف آن بازدید می کنند.
2- کاهش دادن هزینه های پهنای باند:
هزینه های مصرف پهنای باند برای میزبانی از وبسایت یک هزینه اولیه برای وبسایت ها به حساب می آید. از طریق کش کردن و دیگر بهینه سازی ها، CDN ها می توانند میزان داده ای که نیاز است توسط یک سرور منطقه ای تولید شود را کاهش بدهند.، بنابراین موجب کاهش هزینه های هاستینگ یا میزبانی برای صاحبان وبسایت ها و وبمسترها می شود.
3- افزایش در دسترس بودن و فراوانی محتوا
مقادیر زیاد ترافیک یا خرابی های سخت افزاری می تواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد طبیعی وبسایت ها شود. با توجه به ماهیت CDN ها، ان ها می توانند ترافیک زیاد و خرابی های سخت افزاری را بسیار بهتر از خیلی سرورهای منطقه ای پوشش بدهند.
4- بهبود بخشیدن امنیت وبسایت
یک CDN می تواند امنیت وبسایت را با کاهش دادن حملات DDoS، ارتقا دادن ضرایب امنیتی و بهینه سازی ها دیگر افزایش دهد.
بخوانید: شبکه هوشمند UVP TECHNICOM
بدون دیدگاه