چشم انداز شهرهای آینده
آينده پژوهي يك فرآیند تصميمگيريِ پيش دستانه است كه به توسعهي فضاي طرحريزي منجر ميشود. افق نگاه آن 20، 30 يا 50 سال آينده است، اگر چه آینده هنوز نوشته نشده است، اما از هم اکنون میتوانیم چشماندازی از شهرهای آینده برای خود ترسیم کنیم.
میتوان تا حدودی پیشبینی کرد که با افزایش جمعیت جهان از یک سو و افزایش شهرنشینی از سوی دیگر تا سال 2050 حدود 75 درصد جمعیت جهان شهرنشین باشند و همین امر باعث میشود فشار بیشتری بر زیرساختهای شهری و سیستمهای حمل و نقل وارد شود.
زیرساختهایی که هم اکنون نیز گاهی توان جوابگویی به نیازهای شهروندان خود را ندارند. به منظور کاهش ازدحام بیش از حد و افزایش بهروهوری، مدیران شهری در آینده بهدنبال بهکارگیری فناوریهای هوشمندانه خواهند بود.
تشویق به توسعه معماری پایدار و تولید کربن کمتر، از مهمترین بحثهای مربوط به شهرهای آینده است.
رشد چشم گیر فناوری و تاثیر آن بر شهرهای هوشمند
فناوری اطلاعات در جهان با سرعت چشمگیری در حال توسعه است ، تمامی فعالیت های روزمره بشر تحت تاثیر فناوری اطلاعات می باشد. مهمترین مزیت شهرهای هوشمند کارایی و اثر بخشی برای اداره امور شهری است. یکی از نشانه های عدم پایداری یک شهر، عدم وجود منابع کافی است. یک شهر هوشمند نیست، مگر آنکه شبکه های مختلفی که در درون این شهر وجود دارند ، توانایی برقراری ارتباط و تعامل بایکدیگر را داشته باشند.
یک شهر هوشمند نیست، مگر آنکه تمامی ذینفعان در پروسه برنامه ریزی و تصمیم گیری که منجر به توسعه خواهد شد، حضور و دخالت داشته باشند. درواقع شهر هوشمند شهری است که بر پایه اشتراک دانش و همکاری تمام سطوح جامعه استوار است. چنین جامعه ای، یک جامعه باز محسوب می شود که در آن یک فرد می تواند از ایده فردی دیگر استفاده کند، آن را توسعه دهد و در نهایت به جامعه باز گرداند.
هوشمندی یک شهر به میزان استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای بهبود و افزایش کیفیت خدمات شهری به منظور کاهش هزینه ها و مصرف منابع با مشارکت فعالانه شهروندان گفته می شود. گسترش سریع شهرها، اکثر کشورهای جهان را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. به طوری که نه تنها سیاست های شهرسازی بلکه مسایل اقتصادی – اجتماعی و زیست محیطی بسیاری از مناطق شهری تحت تأثیر این پدیده قرار گرفته اند.
جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)
در عصر اقتصاد دانش بنیان، نقش و جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به عنوان محور اصلی توسعه، انکار ناپذیر است. این فناوری انواع متنوعی از خدمات و محصولات را ارائه می کند که به عنوان ابزارهایی برای افزایش بهره وری و در نتیجه بهبود شاخص های توسعه به کار می روند. فناوری اطلاعات و ارتباطات منشا و مولد تحولات اساسی در اقتصاد و شیوه زندگی انسانها شده است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات بدون شک تحولات گسترده ای را در تمامی عرصههای اجتماعی و اقتصادی بشریت به دنبال داشته است. امروزه امکان دستيابی به اينترنت و استفاده از منابع اطلاعاتی در تمامی جوامع بشری روندی تصاعدی را طی می نمايد و جوامع مختلف هر يک با توجه به زيرساخت های متعدد ايجاد شده از مزايای فناوری اطلاعات و ارتباطات ، استفاده می نمايند. ايجاد زيرساخت های ارتباطی ، قانونی و تربيت نيروی کار آشنا با فناوری اطلاعات و ارتباطات ، نمونه هایی از تلاش انجام شده در اين خصوص است . رشد شکاف ديجيتالی بين کشورهای توسعه يافته و در حال توسعه ، جوامع شهری و روستائی ، شهروندان ماهر و آموزش ديده و فاقد مهارت ، جای هيچگونه شک و ترديدی در رابطه با تدوين استراتژی ها و تبعيت از سياست ها و رويکردهای مناسب برای نيل به يک جامعه مدرن اطلاعاتی را باقی نگذاشته است.
شبکه های فیبرنوری زیربنای شهرهای هوشمند
بی شک شهرهای هوشمند نیازمند شبکه های هوشمند هستند و زیر ساخت ICT یک نیاز حیاتی برای ایجاد شهرهای هوشمند است. یک شهرهوشمند برمبنای یک شبکه ارتباطی قابل اطمینان و قوی پایه گذاری می شود. به عبارت دیگر شبکه های ارتباطی زیر بنای هر خدمت و برنامه کاربردی خواهند بود.
زیرساخت های انتقال داده می بایست بالاترین قابلیت ممکن را در راستای ارتباط شبکه های شهری فراهم سازند . برای آنکه بتوانیم به صورت یکپارچه و تجمیع شده ارتباط میان عناصر اصلی شهرهای هوشمند را برقرار نماییم به کابل کشی تطبیق پذیر و مستقل از برنامه های کاربردی نیازمندیم. برای این منظور سیستم های کابل کشی می بایست از طراحی منطقی و کاملاً ساختار یافته تبعیت نمایند.
چالشی جدی در شهرهای هوشمند!
امنیت ارتباطات یک چالش بسیار مهم در ایجاد زیرساخت های مورد نیاز شهرهای هوشمند است. چگونه یک کابل کشی خوب می تواند در مقابل اشتباهات اجرایی ، خطاها ، حملات و دستکاری های عمدی محافظت شود ؟
پاسخ ما به این سوال استفاده از محصولات با کیفیتی است که در فضای آزاد بالاترین مقاومت را در برابر تاثیرات محیطی دارند و می توانند درعین سادگی بالاترین کارایی را داشته باشند تا درصورت بروز حوادث طبیعی آسیب پذیری کمتری داشته و در صورت بروز آسیب به سرعت قابل تعمیر باشند.
معیارهای اساسی در کیفیت عملکرد شهرهای هوشمند
کیفیت انتقال خوب ،یک معیار ضروری است . یک شهر هوشمند نیازمند یک شبکه ارتباطی باقابلیت اطمینان بالا است ؛ زیرا داده های حیاتی شهر و تمامی خدمات شهری با استفاده از شاهرگ های ارتباطی شهر ها که همان تجهیزات زیرساخت شبکه هستند ، انتقال می یابد.
همگرایی شبکه های ارتباطی یک جنبه اساسی در شهرهای هوشمند است . منظور از همگرایی ایجاد ساختاری یکپارچه و هماهنگ در شبکه ارتباطی اعم از شبکه های بی سیم ، موبایلی و شبکه های فیبر نوری است ، تا امکان برقراری ارتباط میان این شبکه ها به منظور افزایش قابلیت دسترسی با اطمینان بالا فراهم گردد. این همگرایی دسترس پذیری به انواع اطلاعات را درهر محلی تسهیل خواهد کرد.
شرکت لاوان ارتباط در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز بیست ساله، که ایران را به عنوان کشوری توسعه یافته در جایگاه اول علمی و فناوری در سطح منطقه ترسیم نموده است ، با ارائه راه حل های جامع به منظور ایجاد زیرساخت های ارتباطی مورد نیاز شهرهای هوشمند در این عرصه قدم نهاده است . با توجه به رویکردهای راهبردی با مشارکت شرکت R&M و اتکا به دانش و توان متخصصین داخلی آماده ارائه راه حل های جامع برای ایجاد شبکه های هوشمند هستیم.
بخوانیم : آشنایی با FTTx
بدون دیدگاه