در تهران به لطف اینترنت اشیا همه دوچرخه دارند!

دوچرخه هوشمند

دوچرخه هوشمند


دوچرخه

ایده دوچرخه اشتراکی و یا کرایه آن با گوشی هوشمند ایده جدیدی به حساب نمی آید و سال های طولانی است که در کشورهای توسعه یافته در حال استفاده است. شاید جالب باشد که بدانید در حال حاضر این سرویس در بیش از 200 کشور دنیا در حال خدمات رسانی است! معروف ترین این سرویس ها Mobile نام دارد و در کشور انگلیس و با همکاری مایکروسافت در حال فعالیت است.
استارتاپ «بیدود» اولین استارتاپ ایرانی دوچرخه اشتراکی است که فعالیت خود را در سال 2014 و در کشور چین آغاز کرد و پس از موفقیت و استقبال مردم، حالا بازار ایران را هدف گرفته است. دوچرخه‌های بیدود از نظر شکل و ظاهر هم شبیه نمونه انگلیسی خودشان یعنی «mobile» هستند و از لحاظ امکانات و ویژگی ها هم تشابهاتی با نمونه های خارجی دارند.

bidood3

 

قاسمی، در کنفرانس مطبوعاتی خود با بیان این که این دوچرخه ها هوشمند هستند گفت:

لاستیک این وسلیه  با تکنولوژی خاصی ایجاد شده که پنچر نمی شود. همچنین این دوچرخه‌ها دیسکی هستند و به همین دلیل امکان پاره شدن زنجیرچرخ وجود ندارد. این دوچره ها دارای قفل هوشمند هستند که با اینترنت اشیا سازگاری دارد. این قفل می‌تواند از سوی کاربر و وقتی که با یکی از دوچرخه‌ها در سطح شهر مواجه شد، به کمک اپلیکیشن بیدود باز شود. نزدیک‌ترین دوچرخه به کاربر از طریق نقشه بیدود مشخص می‌شود تا بتواند به سوی آن حرکت کرده و از آن استفاده کند. بعد از این کاربر می‌تواند با آن دوچرخه به مقصد دلخواهش برود و وقتی به نقطه مورد نظر رسید، پیاده شده و آن را قفل کند و گزینه اتمام سفر را بزند. در این حالت یک هزینه حداقلی هم از کاربر دریافت خواهد شد.

در بدنه آن ها دو جی پی اس نصب شده و برای آن اتاق کنترلی پیش بینی شده است که دوچرخه ها به صورت مداوم رصد می شوند.

چند سالی می شود که شهرداری تهران تلاش کرده با قرار دادن ایستگاه های دوچرخه در سطح شهر، اماکن کرایه کردن و استفاده عمومی از آن ها را برای شهروندان فراهم کند، اما به نظر می رسد این پروژه تجربه موفقی نبود. طرح جدید چه تفاوتی با طرح قدیمی دارد؟

بر خلاف طرحی که شهرداری تهران در گذشته پیاده کرد و در آن متقاضی می بایست دوچرخه را با کارت ملی تحویل می گرفت و بعد از استفاده آن را در همان محل تحویل می داد، اما حالا در این طرح مردم می توانند بعد از استفاده از دوچرخه در هر کجای این شهر دوچرخه ها را رها کنند و بعد از 24 ساعت اگر دوچرخه مورد استفاده قرار نگرفت، تیم لجستیک نسبت به جمع‌آوری دوچرخه ها اقدام می کند.

اما نحوه استفاده از این سرویس چطور است؟

شهروندان تهرانی می توانند اپلیکیشن بیدود را نصب کرده و با ثبت نام در اپلیکیشن از همه دوچرخه های موجود در پایتخت استفاده کنند. آن ها با ثبت نام در اپلیکیشن می توانند درخواست دسترسی به قفل دوچرخه را ارسال کنند. اپلیکیشن نزدیکترین دوچرخه نسبت به موقعیت مکانی شخص را به او نشان می دهد، وی پس از رسیدن به دوچرخه باید گوشی خود را روی بارکد موجود در آن قرار دهد تا قفل دوچرخه باز شود. بعد از استفاده و رسیدن به مقصد شخص باید دوچرخه را قفل کند تا اماده استفاده نفر بعدی شود. این اپلیکیشن بعد از هر سفر اطلاعات جالبی از جمله مسیر طی شده و کالری مصرف شده را به شخص ارائه می دهد و در انتهای سفر هزینه اندکی هم باید پرداخت شود. ضمنا اگر در طول مسیر خراب شد، در اپلیکیشن گزینه ای طراحی شده که به کمک آن می توانید درخواست تعمیرکار کنید.

bidood1
مجری این طرح می گوید:

استفاده‌کنندگان از دوچرخه بیمه هستند، اما دقت داشته باشید که استفاده از این دوچرخه‌های هوشمند اشتراکی دارای قوانین و مقررات است به گونه‌ای که اجازه ورود به بزرگراه‌ها را ندارند و برای گروه سنی 16 تا 75 سال در نظر گرفته شده است و در شرایط برفی و بارانی نیز از این دوچرخه‌ها نباید استفاده کرد، چرا که ممکن است خطراتی داشته باشد. در حال حاضر در چهار خیابان انقلاب، بلوار کشاورز، بهشتی و مطهری 29 پارکینگ دوچرخه در نظر گرفته شده است، ادامه داد: این پارکینگ‌ها تنها با یک خط نارنجی و بدون حصار مشخص شده است و شهروندان می‌توانند به صورت شبانه‌روزی  دسترسی داشته و پس از استفاده آن را در هر گوشه شهر رها کنند.

 

سایت رسمی استارتاپ بیدود

bidood2

بخوانید: امروز و فردای اینترنت اشیا | قسمت دوم

 

امتیاز شما به این مطلب

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *