تجهیزات پسیو شبکه کدام ها هستند؟ کابل شبکه

Network equipment

Network equipment


تجهیزات پسیو شبکه رک ها و متعقات آن:

یکی از تجهیزات پسیو که می شود از اگر بخواهیم «رک» را تعریف کنیم به زبان ساده باید گفت، رک یک محفظه است که سرور و متعلقات آن مثل روتر، مودم، سوئیچ و … در آن قرار می گیرد. واحد اندازه گیری هر رک یونیت (Unit) است.
شرکت لاوان ارتباط از سال 1387 با هدف تامین بخشی از نیاز شرکت ها و سازمان های مختلف به رک های استاندارد و با کیفیت، تولید رک های ژوان را آغاز کرد. این رک ها با دارا ببودن مشخصه های فنی متعدد به همراه ویژگی هایی از قبیل طراحی زیبا و منحصر به فرد، تنوع در مدل، سایز و متعلقات می تواند در همه شرکت ها و سازمان ها مورد استفاده قرار بگیرد. این رک ها در مدل های مختلف از قبیل رک های سروری، دیواری و آزمایشگاهی ارائه می گردد.

رک های ژوان در سایزهای 6 تا 42 یونیت، عرض های 60، 80 و 100 و عمق های 45 و 60 برای رک هایی دیواری و عمق های 60، 80، 100 و 120 برای رک های ایستاده مناسب برای انواع مراکز داده می باشند.

به قسمت های مختلف یک رک، متعلقات آن می گویند که عبارتند از: سینی های ثابت و متحرک (از آن ها به منظور جداسازی بخش های مختلف استفاده می شود). بلانک پنل ها، پاور ماژول ها، کنترل کننده های دما (فن ها)، چرخ و پایه، قفل های حفاظتی، لایت پنل و انواع درب های شیشه ای مقاوم، فلزی مشبک و ساده.

پچ پنل ها:

پچ پنل (همان طور که از نامش پیداست) یک پنل است که از آن برای پچ کردن (متصل کردن) استفاده می شود. معمولا در هنگام کابل کشی بخش های مختلف ساختمان، همیشه تعدادی سوکت وجود دارد که در حال حاضر مورد استفاده نیستند و کاربری با استفاده از آن به شبکه متصل نیست. اما همیشه این امکان وجود دارد که در آینده ای نه چندان دور کاربر یا کاربرانی از طریق این سوکت ها وارد مدار شبکه شوند. بنابراین پچ‌پنل، وسیله ایست که به کمک آن اتصال دو زیرسامانه کابل‌کشی محقق می‌شود. در واقع کار اصلی یک پچ‌پنل، اتصال یک نود به شبکه است و به کمک آن می‌توان شبکه ارتباطی را به نقطه‌ای که نود مورد نظر نصب شده است، اتصال داد. پچ پنل قطعه ای مستطیلی شکل است که روی آن تعداد مشخصی (مثلا 24 یا 48) پورت شبکه وجود دارد و داخل رک قرار می گیرد. پچ‌پنل جزء ملزومات یک سامانه کابل‌کشی محسوب می‌شود و در تمامی ناحیه‌های توزیع طبقه، ساختمان و محوطه (FD,BD,CD) از آن استفاده می‌شود.

 

پچ پنل

برای کسب اطلاعات دقیق تر در زمینه این تجهیز پسیو شبکه، می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.

پچ پنل | تعریف، کاربرد و انواع

پچ کوردها:

پچ کوردها در یک پروژه کابل کشی عمومی برای برپایی یک اتصال (لینک) سریع بین بخش‌های ثابت کابل کشی شده با تجهیزات اکتیو مانند سوییچ ها یا سرورها استفاده می شوند. پچ کوردها جزو مهم ترین تجهیزات برای سرعت انتقال داده در یک شبکه هستند و طول آن ها نباید بیش از حد باشد. مخصوصا اگر در پروژه کابل کشی از تعداد زیادی پچ کورد استفاده کرده باشید، قابلیت اطمینان بالا و پایداری عملکرد دو عامل کلیدی و مهم هستند. بنابراین شرکت آر اند ام (R&M) بنا به دلایلی که ذکر شد تمرکز و دقت بسیار بالایی را بر روی ساخت پچ کوردهای خود می‌گذارد. پچ کوردهای RJ45 در سیستم کابل کشی R&Mfreenet توسط پلاگ‌های RJ 45 طراحی شده در همین شرکت تولید می شوند که مجهز به تکنولوژی (IDC (Insulation Displacement Contact هستند. همین امر موجب می شود این پلاگ ها از نظر کارایی سیگنال به نویز فوق العاده باشند. به دلیل طراحی خاص پلاگ های RJ45 شرکت آر اند ام R&M، سربندی کابل‌ها به هر شکلی که باشد هیچگونه تاثیری بر روی کارایی انتقال داده ندارد و عملکرد استثنایی و فوق العاده را برای کاربران فراهم می آورد. علاوه بر این پچ کورد های شرکت آر اند ام دارای خواص عالی از نظر دسترسی هستند: طراحی کوچک پلاگ ها این امکان را برای شما فراهم می‌آورد تا کابل کشی حتی در فضاهای کوچک و محدود یا پنل‌های بسیار شلوغ به راحتی صورت گیرد. تمام پچ کورد های شرکت آر اند ام جدا از آنکه چه رده بندی و یا طولی دارند، در دو نوع با محافظ (شیلددار) و بدون محافظ (بدون شیلد) تولید می‌شوند و جزء جدایی ناپذیر سیستم گارانتی شرکت آر اند ام هستند.
برای کسب اطلاعات دقیق تر در زمینه این تجهیز پسیو شبکه، می توانید مطالب زیر را مطالعه کنید.

انواع پچ کوردها و خصوصیات آن ها | پچ کوردهای مسی

patch cord

سیستم های اتصال (Connection System) – کانکشن ماژول ها

برای سربندی از کابل های شبکه مسی باید از یک کانکشن استفاده کرد.کانکشن‌ها جز تجهیزات اساسی و بسیار مهم یک شبکه کامپیوتری هستند. به آن ها کی استون یا کی استون جک هم گفته می شود. بعنوان یکی از مهم ترین تجهیزات تاثیر گذار در سرعت شبکه کامپیوتری شما، بسیار مهم است که از کانکشن با کیفیت و مرغوب استفاده کنید. شرکت آر اند ام سوییس یکی از برندهای بسیار با کیفیت و معتبر در ساخت تجهیزات پسیو شبکه، همواره با نوآوری در طراحی، تولیدات خود را با بیشترین کارایی و عملکرد به بازار عرضه می‌کند. کانکشن های مسی که برای کابل های مسی 4 زوج تولید شده‌اند را در زیر مشاهده می کنید. این کانکشن‌ها در دسته بندی‌های مختلف از تا Cat6A تولید شده‌اند که آن ها را در ذیل مشاهده می‌کنید. آزمایشات نشان داده‌اند که کانکشن Cat6A شرکت آر اند ام حتی می‌توانند کارایی بعنوان کانکشن Cat7 نیز مورد استفاده قرار گیرند (به شرطی که تمام استانداردهای کابل کشی رعایت شوند). شرکت R&M با بهره گیری از 200 متخصص همواره با نوآوری و ارائه تجهیزات کاربر پسند یکی از پیشگامان تولید کانکشن‌های مسی بوده و در تازه‌ترین ابداع خود اقدام به تولید کانکشن‌های Cat6A EL Module کرده است. ویژگی بسیار منحصر به فرد این کانکشن‌ها آن است که علاوه بر سربندی آسان و بدون نیاز به آچار مخصوص کابل شبکه، دارای یک بست قفل شو در پشت کانکشن است که برای نگهداری کابل شبکه از آن استفاده می‌شود. شرکت آر اند ام توانسته است به کمک این بست کابلی کابل‌های شبکه را حتی در شرایط 90 درجه بدون آنکه به کارایی و سرعت شبکه آسیبی وارد شود نگهداری کند و بدین ترتیب کابل کشی برای محفظه‌های بسیار کوچک را ممکن سازد.

سیستم های اتصال (Connection System) – پلاگ های FM45

علاوه بر کانکشن ماژول‌ها، پلاگ‌های RJ45 شبکه که با نام تجاری FM45 توسط شرکت آر اند ام R&M تولید می‌شوند از دیگر کانکشن‌های پر کاربرد در شبکه‌های کامپیوتری هستند. به کمک این پلاگ ها به راحتی می‌توان کابل شبکه را برای سربندی مستقیم با تجهیزات اکتیو آماده کرد. این پلاگ ها دارای IP های محافظتی مختلف از IP20 تا IP67 بوده و برای انواع محیط‌های صنعتی و غیر صنعتی مناسب هستند.

 کابل های کواکسیال

کابل «کواکس» که در دهه 1880 اختراع شد، بهترین کابل برای اتصال تلویزیون ها به آنتن های خانگی شناخته شده است. کابل کواکسیال همچنین به عنوان کابل استاندارد اترنت 10 مگابیت بر ثانیه شناخته می شود. در طول دهه 1980 و اوایل دهه 1990 که کابل های اترنت 10 مگابیت بر ثانیه معروف و محبوب بودند، شبکه ها عموما از یکی از دو مدل کابل کواکس thinnet (استاندارد 10BASE2) و (thicknet (10BASE5 استفاده می کردند. این کابل ها از یک سیم مسی داخلی با ضخامت های مختلف ب همراه عایق و محافظت های دیگر تشکیل می شوند. سفت بودن این کابل ها باعث می شود که ادمین های شبکه در نصب و نگهداری thinnet و thicknet با مشکل مواجه شوند.

 

کابل شبکه مسی

امروزه از کابل‌های مختلفی در شبکه‌ها استفاده می گردد که به دو دسته عمده  کابل‌های مسی و فیبر نوری تقسیم می‌شوند.

انواع کابل شبکه مسی

کابل های به هم تابیده شده در طول دهه 1990به عنوان استاندارد پیشرو برای اترنت، در شروع اترنت 10 مگابیت بر ثانیه (10BASE-T که همچنین با عنوان Cat3 هم شناخته می شود) معرفی شد و با نسخه های تکمیل شده برای 100 مگابیت بر ثانیه (100BASE-TX، Cat5 وCat5e ) و در پی آن سرعت های بالاتر تا 10 گیگابیت بر ثانیه (10GBASE-TX) ادامه پیدا کرد. زوج کابل های به هم تابیده از 8 سیم به صورت زوجی تشکیل شده تا تداخلات الکترومغنایسی بدین وسیله به حداقل برسد.

دو نوع استاندارد صنعتی برای زوج کابل ها تعریف شده است: زوج کابل های بدون محافظ (UTP) و زوج کابل های دارای محافظ (STP) کابل های اترنت مدرن به منظور کاهش هزینه از سیم کشی UTP استفاده می کنند، در حالی که کابل کشی STP در انواع دیگری از شبکه از قبیل Fiber Distributed Data Interface (FDDI) مورد استفاه قرار می گیرد.

 

 

  امروزه با توجه به اهمیت سرعت بالا در کانال‌های انتقال اطلاعات، کابل Cat. 5e تقریبا منسوخ شده است. همچنین با وجود پشتیبانی کابل‌های Cat. 7 و Cat. 7A از سرعت‌های بالا در انتقال اطلاعات، به دلیل اینکه هنوز استانداردی برای این دسته از تجهیزات منتشر نشده است، استفاده از آنها توصیه نمی‌شود.

دسته کابل‌های معرفی شده در زیر، در کابل کشی افقی استفاده می‌شود. دقت کنید که طول کابل نباید بیش از 90 متر باشد؛ زیرا، کارایی و عملکرد کانال کاهش پیدا می‌کند.

در جدول زیر انواع کابل شبکه با دسته بندی‌های مختلف را مشاهده می‌کنید.

 2

 

نامگذاری انواع کابل شبکه مسی:

کابل‌های شبکه مسی بر اساس پوشش داخلی کابل به انواع مختلفی تقسیم می‌شود.

در برخی کابل‌ها از یک پوشش آلومینیومی (فویل) برای کاهش اثر نویزپذیری استفاده می‌شود و در برخی نیز از رشته‌های شیلد برای این منظور استفاده می‌گردد.

برخی کابل‌ها هر دو این پوشش‌ها را دارا هستند و برخی دیگر هیچ‌کدام از این پوشش‌ها را ندارند.

فهرست علائم استاندارد مورد استفاده برای نامگذاری انواع کابل شبکه مسی عبارتند از:

• ( Unshielded (U: بدون شیلد

• (Foil Shielded (F:  شیلد به صورت فویل پیچیده شده 

• ( Braided Shielded (S: شیلد تنیده شده

• (Twisted Pair (TP: زوج سیم به‌هم تابیده شده

در شکل زیر نحوه نامگذاری انواع کابل‌های شبکه مسی شرکت آر اند ام (R&M) را که براساس پوشش داخلی آن‌ها و با استفاده از علائم استاندارد است، مشاهده می‌کنید:

 5

با توجه به شکل بالا برای نام‌گذاری انواع مختلف کابل‌ از پنج کاراکتر استفاده شده است (XX/YYY) که کاراکترهای “XX” مربوط به شیلددار یا بدون شیلد بودن چهار زوج سیم با هم (کل کابل) و کاراکترهای “YYY” مربوط به شیلددار یا بدون شیلد بودن هریک از زوج سیم‌ها به صورت جداگانه است.

انواع جنس رویه کابل شبکه مسی:

• روکش PVC یا Polyvinyl chloride، نوعی پلاستک فشرده است که در حال حاضر یکی از پرکاربردترین و ارزشمندترین محصولات صنعت پتروشیمی محسوب می‌شود. از دلایلی که باعث کاربرد زیاد این روکش در صنعت و ساختمان شده است هزینه کم و زیاد بودن روش‌هایی است که می‌توان آن را از یک ماده سوختی به یک ماده مقاوم در برابر دما و الکتریسیته تبدیل کرد.

• کابل LSZH یا Low Smoke Zero Halogen، کابلی عاری از هالوژن‌ها (فلور، کلر، برمید، ید، استاتین) و مواد سربی مانند کادمیوم، کروم و جیوه می‌باشد. هالوژن‌ها در هنگام سوختن گازهای سمی بسیار خطرناکی از خود تولید می‌کنند که موجب تلفات انسانی می‌شود. این کابل‌ها از مواد پلاستیکی ساخته شده‌اند که باعث می‌شود هنگام احتراق از خود دود سمی (نظیر هالید هیدروژن، مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و غیره) تولید نکنند. 

• کابل LSFRZH یا Low Smoke Fire Retardant Zero Halogen، علاوه بر داشتن خواص کابل LSZH، دارای خاصیت ضد اشتعال نیز هست. این بدان معنی است که این کابل‌ها در هنگام آتش سوزی شعله‌ور نخواهند شد و برخی اوقات بین یک تا چند ساعت عملیات انتقال اطلاعات را در حضور آتش انجام خواهند داد.

در جدول زیر انواع این کابل‌ها را در دسته بندی‌های مختلف از شرکت آر اند ام (R&M) مشاهده می‌کنید:

 6

در ادامه با کابل های Cat. 6 و Cat7 وCat.8 و خصوصیات آن ها بیشتر آشنا خواهید شد

کابل شبکه رده 6 | کابل Cat. 6 و کابل Cat. 6A

رده 6 یک استاندارد کابل اترنت است که توسط انجمن صنایع الکترونیک و صنعت ارتباطات مخابراتی (EIA/TIA) تعریف شده است. CAT 6 نسل ششم کابل کشی اترنت زوج کابل‌های بهم تابیده است که در شبکه های خانگی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. کابل کشی Cat. 6 با استانداردهای Cat. 5 و Cat. 5e که قبل از آن آمده بودند، سازگار است.

کابل های رده 6 از نرخ داده گیگابیت اترنت معادل 1 گیگابیت در ثانیه پشتیبانی می کند. با استفاده از این کابل ها می توانند اتصالات 10 گیگابیت اترنت را در طول یک فاصله محدود (164 فوت برای یک کابل تک) فراهم می شود. کابل Cat. 6 دارای چهار جفت سیم مسی است و از تمام جفت ها برای سیگنال رسانی استفاده می کند تا به سطح بالایی از عملکرد را به دست یابد.

سایر اطلاعات اساسی درباره کابل Cat. 6:

• کابل Cat. 6 مانند نسل های قبلی کابل های اترنت، با کانکتورهای استاندارد RJ45 سربندی می شود.

• نوشته چاپ شده بر روی غلاف کابل آن را با عنوان Cat. 6 معرفی می کند.

• نسخه پیشرفته Cat. 6 به نام Cat. 6A است که تا سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی می کند.

7

8

 

کابل Cat. 6 در مقایسه با Cat. 6A

کابل استاندارد رده پیشرفته 6 (Cat. 6A) به منظور بهبود عملکرد کابل های اترنت Cat. 6 ایجاد شده است. با استفاده از Cat. 6A سرعت 10 گگابیت اترنت برای یک کابل تک تا طول 328 فوت امکان پذیر می شود. دو برابر Cat. 6 که سرعت 10 گیگابیت اترنت را تا طول 168 فوت پشتیبانی می کند. در مقایسه با عملکرد بالاتر، کابل Cat. 6A هزینه نسبتا بالاتری نسبت به همتای خود یعنی Cat. 6 دارد و کمی ضخیم تر است اما هنوز هم از کانکتورهای RJ45 استاندارد استفاده می کنند.

کابل Cat. 6 در مقایسه با Cat. 5e

تاریخچه طراحی کابل برای شبکه های اترنت منجر به دو تلاش جداگانه برای بهبود استاندارد نسل قبلی کابل های اترنت یعنی کابل رده 5 (Cat. 5) شده است. یکی Cat 6 نامیده شد و دیگری Cat. 5e  (رده پیشرفته 5). Cat. 5e فاقد برخی از پیشرفت های فنی بود به همین دلیل رده Cat. 6 برای رفع آن ها تولید شد. ولی Cat. 5e نصب و راه اندازی گیگابیت اترنت را با قیمت کمتری فراهم می کند. مانند Cat. 6، کابل Cat. 5e از چهار زوج سیم برای سیگنالینگ و دستیابی به نرخ داده مورد نیاز استفاده می کند. کابل Cat. 5 شامل چهار جفت سیم است، اما دو جفت را بدون استفاده نگه می دارد.

از آنجا که کابل Cat. 5e زودتر وارد بازار شد و عملکرد مناسبی را برای گیگابیت اترنت و با یک قیمت مقرون به صرفه ارائه کرد، به یک انتخاب محبوب برای نصب و راه اندازی اترنت تبدیل شد. استفاده از این کابل ها باعث شد گذر صنعت به 10 گیگابیت اترنت نسبتاً با سرعت کمتری پیش برود همچنین به طور قابل توجهی سرعت پذیرش Cat. 6 را کاهش دادند.

10

 

محدودیت های Cat. 6

مانند انواع دیگر کابل کشی با زوج ها بهم تابیده مطابق با استاندارد TIA/EIA، طول اجرایی کابل Cat. 6 محدود شده است و حداکثر طول پیشنهادی برای سرعت اتصال اسمی آن برابر 328 فوت است. همان طور که قبلا ذکر شد، کابل Cat.6 از اتصالات اترنت 10 گیگابیتی پشتیبانی می کند اما نه در کل این فاصله.

Cat.6 در مقایسه با Cat. 5e هزینه بیشتری دارد، به همین دلیل، بسیاری از خریداران Cat. 5e را بیشتر از Cat. 6 انتخاب می کنند. ولی این افراد در مواقعی که نیاز باشد کابل‌ها سرعت 10 گیگابیت اترنت را پشتیبانی کند، باید کابل‌ها را ارتقاء دهند.

کابل شبکه رده 7 | کابل Cat. 7 و کابل Cat. 7A

کابل رده 7 (کابل Cat 7) نوعی از زوج کابل‌های به هم تابیده دارای حاظ الکتریکی (شیلد دار) است که در اترنت با سرعت بالا مبتنی بر شبکه های کامپیوتری 1 Gbps یا بالاتر است. استاندارد Cat.7 در سال 2002 توسط سازمان بین المللی استاندرد سازی (ISO) منتشر شد. این کابل ها به عنوان کابل کشی کلاس F شناخته می شوند. 

کابل کشی Cat.7 به عنوان یک زیرساخت کابل کشی برای شبکه‌های 1000BASE-T (گیکابیت اترنت یا GbE) و 10GBASE-T (برابر 10 گیگابیت اترنت یا 10 GbE) استفاده می‌شود.  Cat.7 استاندارد در فرکانس های تا 600 مگاهرتز عمل می کند و می تواند حداکثر تا طول 100 متر استفاده شود. کابل Cat. 7 با استاندارد و تجهیزات کابل کشی Cat.6، Cat. 5 و Cat. 5e سازگار است.

کابل Cat. 7 از Cat 5e و Cat. 6 گران تر است. اما این کابل ها دارای چرخه عمر 15 ساله هستند (در مقایسه با چرخه عمر 10 ساله کابل های Cat 5e وCat 6) که به بهبود بازگشت کلی سرمایه گذاری (ROI) آن ها کمک می کند.

Cat. 7A یا کلاس پیشرفته F آخرین استاندارد رسمی شناخته شده برای کابل شبکه است که توسط ISO/IEC در سال 2010 تصویب شده است. این بالاترین کالیبره از زوج کابل‌های مسی بهم تابیده است که تا به امروز به طور رسمی توسط یک استاندارد عملکردی پشتیبانی می شود.

Cat 7A یا استاندارد پیشرفته رده 7 (Augmented Category 7) در فرکانس های تا 1000 مگاهرتز نیز عمل می کند. Cat 7A برای کاربردهای چندگانه در یک کابل تک شامل 40 گیگابایت اترنت، 100 گیگابیت اترنت و CATV (تا فرکانس 862 مگاهرتز) طراحی شده است. نتایج آزمایشات نشان داده است که 40 گیگابیت اترنت تا 50 متری کار می کند و 100 گیگابیت اترنت تا 15 متر امکان پذیر است. 

کابل رده 7 قابلیت این را دارد که به عملکرد بهتری نسبت به استانداردهای اترنت پیشین مانند Cat 5، Cat 5e و Cat 6 دست پیدا کند زیرا در این سری از کابل‌ها این الزام وجود دارد که همه زوج سیم های بهم تابیده دارای حفاظ الکتریکی یا شیلد دار باشند.

 

این کابل ها به عنوان کابل های زوج بهم تابیده دارای حفاظ تور سیمی (Screen Shielded Twisted Pair یا SSTP) یا کابل های زوج بهم تابیده دارای حفاظ فویل (Screened Foiled Twisted Pair یا SFTP) شناخته می شوند و تقریبا تداخل خارجی را به طور کامل از بین می برند همچنین به طور قابل توجهی مقاومت در برابر نویز را بهبود می بخشند.

 

کابل رده 7 می تواند با کانکتورهای الکتریکی GG45 سازگار با 8P8C سربندی شود که استاندارد 8P8C را در بر می گیرد. این کابل ها با کانکتورهای TERA و RJ45 نیز قابل سربندی هستند.

 کابل شبکه رده 8 | کابل Cat. 8

آخرین رده کابل شبکه مسی با نام Cat. 8 شناخته می شود. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با اصول اساسی کابل Cat. 8 و عملکردی که می‌توانید از آن انتظار داشته باشید، بیش‌تر آشنا شوید.

دلیل اینکه کابل های مسی به صورت زوج های به هم تابیده هستند این است که سیم‌های به هم تابیده دارای یک میدان مغناطیسی هستند که در نتیجه عبور سیگنال ها در آن ها ایجاد می شود. مشخصه فرکانس سیم به هم تابیده شده می تواند سرعت واقعی عبور داده از یک زوج کابل به هم تابیده را محدود کند. هنگامی که کابل دارای مشخصه فرکانس بالاتری است، به این معنی است که سیم قادر است میدان الکترومغناطیسی با نرخ فرکانس بالاتر داشته باشد که سرعت بیشتری را ممکن می‌سازد.

یکی از راه های افزایش مشخصه فرکانس این است تعداد پیچ ها بیشتر شود. پیچ های بیشتر، باعث افزایش فرکانس می‌شوند. یک راه دیگر این است که زوج ها دارای حفاظ الکتریکی جداگانه باشند.

از انجا که تکنولوژی در حال گسترش است، تقاضا برای افزایش سرعت داده ها ادامه خواهد داشت و تولیدکنندگان برای توسعه زوج کابل های به هم تابیده ای تلاش می‌کنند که بتوانند سرعت های بالاتری را پیشتیبانی کنند.

رده 8 استاندارد

می‌توان انتظار داشت که رده 8 استاندارد به نسبت رده های استاندارد ذکر شده در بالا مشخصه های فرکانس بهتری داشته باشد، بنابراین سرعت داده بالاتری را پشتیبانی کند. کابل‌ Cat. 8 قادر به پشتیبانی از پهنای باند تا (2GHz (2000 MHz برای 30 متر کابل کشی است. این کابل‌ها سرعت 25Gbps/ 40Gbs را نیز پشتیبانی می کنند. ظاهر کابل های Cat. 8 شبیه به کابل های رده پایین تر است و هنوز می توان آن ها را با کانکتورهای RJ45 سربندی کرد.

در ادامه به طور خاص به بررسی خصوصیات دقیق تر کابل‌های Cat. 8 می‌پردازیم.

 

کابل Cat.8 چیست؟

کابل Cat.8 یا کابل رده 8 یک کابل اتصال است که از زوج کابل‌های بهم تابیده مسی و دارای حفاظ الکتریکی (shielded) تشکیل شده است. این کابل‌ها آخرین سیستم‌های کابل‌های به هم تابیده هستند که مطابق استاندارد ANSI/TIA 568-C.2-1 اجرا شده است.

 

کابل Cat. 8 می تواند برای اتصال تلویزیون، داده های رایانه ای، ویدئو، داده های صوتی و انواع دیگر سیستم‌های داده به یک دیتا سنتر معین مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که کابل Cat.8 سرعت‌ های بالا و اتصالات قدرتمندی را ارائه می دهد، این کابل ها نسبتاً کوتاه هستند و برای استفاده در دیتا سنترها استفاده می شوند نه برای سیم کشی های اداری و اتصالات. Cat. 8 برای تقویت سطوح عملکردی دیتا سنتر با یک پهنای باند چهار برابر بزرگتر از Cat. 6A مورد استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر، به علت محدودیت طول این کابل ها عملی نیست که سیم کشی تلفن های اداری یا کامپیوترها با آن ها انجام شود. طول کابل کشی با کابل های رده های دیگر تا 100 متر ولی با کابل های رده 8 تا 30 متر می تواند باشد. کابل Cat.8 به دو دسته I و II یا Cat 8.1 و Cat 8.2 تقسیم می شود. تفاوت بین این دو نوع در انواع حفاظ الکتریکی و سازگاری آن ها با کانکتورها است.

انواع کابل شبکه

 

مشخصات کابل Cat.8

• دارای پهنای باند 2000 مگاهرتز یا 2 گیگاهرتز هستند.

• دارای حداکثر سرعت داده 25GBASE-T و 40GBASE-T هستند.

• کابل Cat.8.1 با کانکتورهای 8P8C استفاده می شود و با نسخه های قدیمی تر نیز سازگار است.

• کابل Cat.8.2 با کانکتورها TERA و GG45 استفاده می‌شود.

• طول کابل کشی با آن ها در حدود 30 متر (حدود 98 فوت) است.

• کابل Cat.8.1 با حفاظ های الکتریکی F/UTP و U/FTP استفاده می شود.

• کابل Cat.8.2 با حفاظ های الکتریکی F/UTP و S/FTP استفاده می شود.

• قطر کورد 22، 23، 24 و 26 AWG است.

• محدوده دمایی برای کابل های Cat.8 10 تا 60 درجه سانتی گراد است.

شرکت آر اند ام (R&M) طبقه بندی کاملی از کابل های شبکه را توسط سیستم R&Mfreenet خود در اختیار مشتریانش قرار داده است که موجب شده است تا نیاز های مشتریان به صورت بهینه و با قیمت بسیار مناسب توسط سبد محصولات این شرکت تامین شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع کابل های مسی آر اند ام (R&M) بر روی لینک زیر کلیک کنید:

 

دسته دیگرکابل های شبکه، کابل های فیبر نوری هستند.

کابل های فیبر نوری

در حالی که سیم های فلزی عایق که سیگنال های الکتریک را منتقل می کنند، کابل های شبکه فیبرنوری با استفاده از رشته های شیشه و پالس های نور کار می کنند. این کابل های شبکه با وجود آن که از شیشه ساخته شده اند، انعطاف پذیر هستند. این کابل ها به طور گسترده در نصب و راه اندازی اتصالات (Wide Area Connection (WAN در جایی که مسافت زیاد زیرزمینی و یا کابل های روکار مدنظر باشد و همچنین در ساختمان های اداری و جاهایی که حجم زیادی از ارتباطات مورد نیاز باشد، مورد استفاده قرار می گیرند. دو نوع استاندارد صنعتی برای کابل های فیبرنوری تعریف شده است که شامل single mode  (استاندارد 100BASEBX) و multi mode (استاندارد100BASESX). شبکه های ارتباط از راه دور با فاصله زیاد به خاطر ظرفیت پهنای باند بالاتر، بیشتر از single mode استفاده می کنند، در حالی که شبکه های محلی به دلیل کاهش هزینه بیشتر از multimode استفاده می کنند.

 16

 انواع کابل‌های فیبر نوری و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر

کابل‌های فیبر نوری مطابق با استاندارد به دو دسته تک‌حالته (Single mode) و چندحالته (Multi mode) تقسیم بندی می‌شوند. 

دسته اول کابل‌هایی هستند که نور را بصورت مستقیم و بدون شکست عبور می‌دهند. منبع نوری این دسته از کابل‌ها لیزر می‌باشد و شدت نور بالایی دارند. همچنین قطر هسته این کابل‌ها بسیار کم و برابر 9 میکرومتر (µm) است. 

دسته دوم کابل‌های فیبر نوری چند حالته (Multi mode) هستند که قطر هسته آنها در مقایسه با کابل‌های فیبر نوری تک حالته بسیار بزرگتر و برابر با 50 یا 62.5 (الي ١٠٠) میکرو متر هستند. منبع نوری این کابل‌ها LED ها هستند و نور را در پرتوهای متعدد با طول موج‌های مختلفی منتشر می‌کنند که این پرتوها بسته به نوع کابل، شکل انتشارهای مختلفی را در طول کابل دارند. 

در شکل‌های زیر نحوه شکستن نور در کابل‌های Multi mode و Single mode و قطر هسته آن‌‌ها را مشاهده می‌کنید:

 17

 کابل‌هایSingle mode  به دو دسته OS1 و OS2 تقسیم می‌شوند. که تفاوت آن‌ها در طول موج و نحوه انتشار نور در هسته می‌باشد.

کابل‌های Multi mode به چهار دسته OM1، OM2، OM3، OM4 تقسیم می‌شوند. در کابل‌های نوع OM1,OM2 نور با برخورد به دیواره clad شکسته می‌شود و طول کابل را طی می‌کند که به تکنولوژی ساخت هسته این کابل‌ها step-index گفته می‌شود

اما، در کابل‌های نوع OM3,OM4 هسته کابل با تکنولوژی Graded-index تولید می‌شود که باعث می‌گردد نور پس از چندین بار شکست، هنگامی که به پوشش clad کابل برخورد کرد، با ضریب شکست و انحراف بسیار کمی در طی طول کابل منتشر شود. به این تکنولوژی که کابل‌های OM3,OM4 با آن ساخته می‌شوند، تکنولوژی فیبرهای متحد المرکز نیز گفته می‌شود.

 18

پوشش‌ها و خصوصیات کابل‌های فیبر نوری

در بخش قبلی به انواع دسته بندی کابل‌های فیبر نوری بر اساس قطر ‌هسته و تکنولوژی ساخت آن پرداختیم. 

در این قسمت قصد داریم تا شما را با انواع پوشش‌های کابل فیبر نوری و خصوصیات آنها آشنا کنیم.

مکانیزم بافرینگ: کابل‌های فيبر نوری از لحاظ نحوه قرار گرفتن تارها، خصوصیات کابل و پوشش آنها ، در سه دسته عمده تقسيم بندی می‌شوند:

• (Indoor (Tight Buffer

• (Outdoor( Loose tube

• Indoor & Outdoor

19 

Indoor (Tight Buffer): این دسته کابل‌هایی هستند که جهت کاربردهای داخل ساختمان (Indoor) مورد استفاده قرار می‌گیرند. پوشش درون این کابل‌ها ،Tight Buffer است که رشته نخ‌هایی هستند که به دور کابل پیچیده شده‌اند که قطر این روکش 900 میکرومتر است و به طور مستقیم روی فیبر قرار می‌گیرد و از ضربه‌های کوچک به فیبر جلوگیری می‌کند. این پوشش موجب منعطف‌تر شدن کابل می‌شود و استفاده از آن را برای کاربردهای متنوع آسان‌تر می‌کند.

بعضی کاربردهای فیبرنوری با مکانیزم Tight Buffer عبارتند از:

• بک بن داخل ساختمان (اصطلاحاً کابل‌کشی ستون فقرات یا عمودی است)

• کابل‌کشی افقی

• پچ کوردها و کابل‌های تجهیزات

 20

سه نوع کابل Tight-Buffer وجود دارد که عبارتند از:

– Breakout: در این کابل ها، برای هر فیبرنوری با مکانیزم بافرینگ سخت، یک پوشش جداگانه وجود دارد.

– Mini-Breakout: در این کابل ها، یک پوشش واحد کل فیبرنوری را حفاظت می‌کند.

– Zip Cord: که برای ساختن پچ کورد از آن استفاده می‌شود.

 22

22

 

 

(Outdoor (Loose tube: پوشش این دسته از کابل‌ها Loose tube است و بیشتر در بیرون ساختمان‌ها و فضاهای باز بکار می‌روند. در روش Loose-Tube تارهای فيبر نوری در يک تيوب پلاستيکی به‌نحوی قرار می‌گيرند که آزادانه امکان حرکت داشته باشند. فضای آزاد درون تيوب برای جلوگيری از نفوذ رطوبت با يک نوع ژل تیروکسن پر می‌شود. در کابلهای Loose-Tube به دليل آن‌که تارهای فيبر در داخل تيوب شناور هستند، نيروهای مکانيکی بيرونی تأثير کمی روی تارهای فيبر درون تيوب می‌گذارند. به همين دليل اين کابل‌ها معمولاً در برابر فشارهای بيرونی مقاومتر هستند و می‌توانند در مکانهایی که کابلها تحت فشار هستند به‌کار برده شوند. همچنین جهت کاربردهای بیرون ساختمان (Outdoor) استفاده می‌گردد.

دو نوع کابل Loose Tube وجود دارد که عبارتند از:

Central-Tube: این کابل ها، به منظور Backbone خارجی کاربرد دارد. و نصب این نوع از کابل ها در داکت، تونل، تیوپ و شیارها آسان و سهل است. دارای یک لوله تو خالی است که فیبرهای نوری درون آن‌ها قرار دارد و اطراف آن با ژل تروکسین پر شده‌اند.

 :Stranded-Tube این کابل ها، به منظور Backbone خارجی کاربرد دارد. و نصب این نوع از کابل ها در داکت، تونل، تیوپ و شیارها آسان و سهل است و دارای چندین لوله تو خالی هستند که فیبرهای نوری درون آن‌ها قرار دارند و اطراف آن با ژل تروکسین پر شده‌اند. این کابل‌ها همچنین دارای عایق مقاومت مرکزی هستند که از Kink یا خم شدن زیاد جلوگیری می کند.

شکل پایین سمت راست نشان‌دهنده یک کابل Central Loose Tube و شکل سمت چپ نشان‌دهنده یک کابل Stranded Loose Tube است:

23

 :Indoor & Outdoor این دسته کابل‌هایی هستند که هم در داخل و هم در خارج ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و برخی از ویژگی‌های هر دو نوع کابل‌های Indoor و Outdoor را دارند. 

این کابل‌ها ویژگی‌هایی از هر دو نوع کابل Loose-Tube و Tight-Buffer را دارند که بسته به اینکه به کدامیک از ویژگی‌های این دو کابل نزدیک‌ترهستند دارای انواع متفاوت زیر می‌باشند:

Steel Wire Armored: این کابل ها، برای داکت ها، تونل‌ها یا شیارها مناسب هستند و مستقیماً به صورت دفنی کاربرد دارند.

 Mini-Breakout: این کابل ها، به منظور Backbone ساختمانی و خارجی (رایزر) و کابل کشی افقی کاربرد دارد. و نصب این نوع از کابل‌ها در داکت، تونل و شیارها آسان و سهل است و به صورت دفنی کاربرد ندارد.

Anti-Rodent: این کابل ها، به منظور Backbone ساختمانی و خارجی (رایزر) و کابل کشی افقی کاربرد دارد. و نصب این نوع از کابل‌ها در داکت، تونل و شیارها آسان و سهل است و به صورت دفنی کاربرد ندارد.

ژاکت کابل:

• PVC برای کابل های Indoor

           LSZH , FRNC , Metal free

• PE برای کابل های Outdoor

          Anti Rodent (Improved Rodent Protection)

در جدول زیر بازه دمایی هر یک از انواع ژاکت‌های کابل ارائه شده است:

 24

ژاکت Armor در کابل های فیبرنوری

• (Steel Armor (Tape Armor

• Corrugated Steel Armor

• Double Corrugated Steel Armor

• Wire Armor

کابل های USB

بیشتر کابل های (Universal Serial Bus (USB یک کامپیوتر را به یک دستگاه پیرامونی (کیبورد یا ماوس) و همچنین دستگاه های دیگر وصل می کنند. اگرچه آداپتورهای شبکه ویژه (که گاها دانگل نامیده می شوند) هم قابلیت اتصال کابل اترنت به یک پورت USB را به صورت غیرمستقیم داراست.

 

کابل های موازی (Parallel) و متوالی (Serial)

به خاطر این که در دهه 1980 و اوایل دهه 1990 بسیاری از کامپیوترهای شخصی از قابلیت اترنت برخوردار نبودند و هنوز USB هم اختراع نشده بود، اینترفیس های موازی و متوالی (که در کامپیوترهای مدرن منسوخ شده اند) گاهی اوقات برای شبکه کردن دو کامپیوتر مورد استفاده قرار می گرفتند.

 

کابل های کراس

کابل کراس دو دستگاه شبکه از یک نوع (مثلا دو دستگاه کامپیوتر یا دو سوئیچ شبکه) را به هم وصل می کند.

استفاده از کابل های کراس اترنت در سال های گذشته در شبکه های خانگی قدیمی و برای اتصال دو سیستم کامپیوتر به یکدیگر متداول بود. کابل های کراس اترنت تقریبا شبیه به کابل های معمولی هستند، تنها تفاوت قابل مشاهده در کد رنگ کابل ها و کانکتورهاست. تولید کنندگن این مدل کابل ها به همین دلیل نشانه های متمایزکنده ای بر روی کابل های کراس تعبیه می کنند. گفتنی است که امروزه با وجود روترها میزان استفاده از این کابل ها تقریبا به صفر رسیده است.

27

 بخوانید:تجهیزات پسیو شبکه کدام ها هستند | قسمت سوم | داکت و ترانک

 

 

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *